Belföld

Tárgyalás nélkül ítéltek felfüggesztett fogházra két iráni diákot kórházi garázdaság miatt

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 9:43

A 23 és 24 éves diákot tavaly márciusban helyeztek kórházi karanténba a Szent László Kórházban.

Tárgyalás mellőzésével öt hónap fogházbüntetésre ítéltek egy 23 és egy 24 éves iráni férfit, akik az ügyészség szerint garázdaságot követtek el tavaly márciusban, amikor koronavírus-fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezték őket egy budapesti kórházban. A vádirat szerint a kórház dolgozóival nem működtek együtt, hangoskodtak, kimásztak az erkélyre, átmentek a többi kórterembe, rángatták az erkélyajtót és a kórterem ajtaját rugdosták.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szent László Kórházban elhelyezett iráni diákok közül többek ellen is rendőrségi eljárás indult a járványügyi szabályok megsértése miatt, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság pedig kiutasította őket Magyarországról. 

Ugyanakkor a Magyar Helsinki Bizottság szerint olyan is volt köztük, aki bizonyíthatóan ott sem volt a kórházban az iráni diákoknak felrótt rendbontás idején. A szervezet jogi előadója szerint az eljárás jogszerűtlen és abszurd volt. A rendőrség időközben megszüntette a büntetőeljárást, és több iráni diák visszatérhetett Magyarországra.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Róka László

#Belföld#koronavírus#iráni diákok#járványügyi szabályok#garázdaság

Címlapról ajánljuk