Belföld

Erdő Péter: Ahol a szeretet és a jog egybeesik, ott béke van

rtl.hurtl.hu

2021. december 25. 8:11

Nem arról a jogról van szó, „amelyet kénye-kedve szerint talál ki valamilyen emberi hatalom” – mondta karácsonyi miséjén az esztergom-budapesti érsek.

Éjféli misét tartott Erdő Péter bíboros a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában karácsony este. A szentbeszédben az MTI beszámolója szerint azt mondta: a karácsony „rádöbbent minket, hogy mi igazán fontos az életünkben”.

Arról beszélt: az ember alapvető igénye és vágya, hogy szeressék és szeretni tudjon. Isten pedig megmutatta, hogy az embernek ezt a tulajdonságát ő akarta és ő is vállalja.

Szerinte a történelem során sokszor szembeállították a szeretetet a joggal vagy az igazságossággal. Pedig a jog a Bibliában olyan döntés, amelyet valamilyen tekintély hoz meg, és végső soron Istentől ered. Ami igazán jogos, az megfelel Isten akaratának és a világ rendjének. 

Ez természetesen nem az a jog, amelyet kénye-kedve szerint talál ki valamilyen emberi hatalom, hanem az, amely „figyelmesen és alázattal igazodik a valóság rendjéhez”, a teremtő Isten tervéhez.

Ha földi élete kereszttel és feltámadással végződik is, Jézus „minket testvéreinek nevez, és az örök boldogságra hív”, ahol a szeretet és a jog egybeesik, az igazságosság és a béke találkozik egymással – mondta Erdő Péter.

A szentmise végén a főpásztor örömét fejezte ki, hogy újra együtt ünnepelhettek, ugyanolyan áhítattal, szeretettel és reménnyel, mint a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#erdő péter#mise#szeretet#jog#béke#szent istván bazilika

Címlapról ajánljuk