Időjárás

Ónos eső csapott le Budapestre, riasztás várható szerte az országban

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 7:13

Hét megyében is súlyosbodhat a helyzet, havazás is előfordulhat.

Pest és Nógrád megye több járásában is másodfokú riasztás van érvényben az ónos eső veszélye miatt. Emellett több járásban – köztük Budapesten – elsőfokú riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli veszélyjelzése szerint további elsőfokú riasztásokra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A délelőtti órákban havas eső, ónos eső, majd eső lesz jellemző. Az ónos eső várható mennyisége maximum 1 milliméter. Havazás is kialakulhat, ami a legtovább az északkeleti országrészben tarthat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében akár 5 centiméternyi hómennyiség is összegyűlhet. Az éjjel érkezett csapadékrendszer a nap folyamán kelet felé fokozatosan elhagyja a térségünket. Ezt követően veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A meteorológiai szolgálat december 24-i előrejelzése szerint  péntek reggelre -1 és +10 Celsius fok közötti értékeket mérhetünk. Pénteken kora délután 2 és 14 fok várható, a délnyugatról északkelet felé haladva számíthatunk az egyre alacsonyabb hőmérsékletekre.

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak!

– figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Mukics Dániel szerint, ha elkerülhetetlen az utazás, mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljon el. „Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni” – tette hozzá. 

Nyitókép: Az ónos eső miatt síkossá vált járda Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren 2017. február 1.-én – Fotó: Turbéky Eszter / MTVA

#Időjárás#ónos eső#riasztás#budapest#időjárás-előrejelzés

Címlapról ajánljuk