Belföld

Szél Bernadett: egymásra mutogat Merkely Béla és Müller Cecília

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 12:35

A független országgyűlési képviselő szerint valaki nem mond igazat.

„Teljesen abszurd helyzet bontakozott ki, Merkely szerint Müller Cecíliánál vannak meg az általam kért járványügyi adatok, csakhogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ épp tegnap közölte, hogy nincs nála, amit kérek" – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél szerint „Merkely Béla épp a SOTE honlapján magyarázkodik, hogy miért nem küldte el nekem a kért közérdekű adatokat". A rektor azt állítja, hogy a négy egyetem közös munkacsoportja „naprakész, keresztmetszeti adatok alapján dolgozik” míg ő „összesített, négy egyetemet érintő részletes adatokat” kért, amit nem adhat ki az egyetem, mert „egyik egyetem sem adhatja ki a másik három intézmény adatait, nem kommunikálhatnak – még közadatkérés esetén sem – egymás nevében", írja a politikus. 

Szél Bernadett szerint ő  kifejezetten az általuk kezelt időbeli bontásban kérte az adatokat, ráadásul éppen Merkely Béla kommunikált a többi egyetem nevében akkor, amikor azt nyilatkozta: „A négy egyetem rendszeresen egyeztetett adatai alapján a lélegeztetőgépen szinte kizárólag oltatlan döntően a 65 év alatti fiatalok találhatók.” Ezért fordult hozzá adatkérésével. 

A független országgyűlési képviselő hozzátette, Merkely azt is írta, hogy „a négy orvosképző egyetem Klinikai Központjainak egészségügyi szolgáltatóként járványügyi jelentési kötelezettsége van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé”, és hogy „a közérdekű adatok az NNK-hoz tartoznak”, ők az adatgazdák. A politikus azonban 45 nap után tegnap elutasító választ kapott Müller Cecíliától. Azt kérte, küldjék el, hogy a koronavírussal fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen levők, valamint a koronavírus-megbetegedéssel összefüggésben elhunytak hány százaléka oltott, illetve oltatlan.

Müller a válaszában azt írta: „Figyelemmel az Alkotmánybíróság 13/2019 (IV. 8.) AB határozatára, amelyben az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az adatkezelő nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására, igényét nem áll módomban teljesíteni.”

Tehát Merkely szerint Müllernél vannak meg az adatok, Müller szerint viszont nála ugyan nincs. Ezt így hogy gondolják?

 – teszi fel a kérdést Szél.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#koronavírus#merkely béla#szél bernadett#müller cecília

Címlapról ajánljuk