Belföld

Nyilatkozott a negyedik oltást kapott férfi: szerinte kidobták volna, ezért úgy érzi „ a kukából vette ki a vakcinát.”

Daróczi DóraDaróczi DóraKertész ÁdámKertész Ádám

2021. december 21. 16:10

Nem tartja szabálytalannak, hogy beadatta magának a negyedik oltást Pártos Balázs. Rusvai Miklós víruskutató szerint minél előbb meg kell teremteni a lehetőséget másoknak is. A kormány szerint még nem indokolt.

Nyilatkozott az RTL Híradónak Pártos Balázs, aki beadatta magának a negyedik oltást, miközben erre hivatalosan még nincs lehetőség. Az esetről az rtl.hu is beszámolt. Azt mondja, besétált egy budai oltópontra, kitöltötte a papírt, amin azt kérdezik, hogy mi volt az első és a második oltása. Erre valós választ adott, majd beadták neki a negyediket, egy Modernát.

Azt nem tudja, hogy beadás előtt megnézték-e az adatait az EESZT-ben, mert abból kiderült volna, hogy már kapott harmadik oltást. Mint mondta, csak megpróbálta, hogy működik-e. Szerinte az Egyesült Államokban már 2 hónap után javasolnak emlékeztető vakcinát, neki pedig már 3 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

Tudta, hogy olyat tesz, ami itthon nem javasolt, és ha elmondja, hogy ez már a negyedik, akkor nagy valószínűséggel hazaküldik. Ugyanakkor úgy véli, nem követett el szabálytalanságot, nem tettek fel olyan kérdést, amire hazudnia kellett volna. Ezért szerinte nem bűncselekmény, amit csinált és úgy gondolja, nem vette el senki elől a vakcinát, mert az van bőven, sokat kidobnak, mert lejár, ezért ő meglátása szerint „a kukából vette ki”, és nem egy másik ember elől szerezte meg.

Pártos Balázs egyébként benne volt abban a csapatban, amelyet járványügyi matematikai modellkészítéssel bízott meg az orvosi kamara, de miután nem jöttek érdemi adatok, a csoport feloszlott. Ő azonban csinált számításokat, amit a Facebookon tett közzé, szerinte bejöttek a számai a negyedik hullámban.

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, hogy 3-4 hónap elteltével már javasolt a következő vakcina, de semmilyen kockázattal nem jár akkor sem, ha ennél is hamarabb adják be. 

Rusvai szerint itthon sokaknak már kifejezetten javasolt lenne a negyedik oltás, például az egészségügyi dolgozóknak, vagy azoknak, akiknek szintén az elsők között adták be a vakcinákat, ők ugyanis most nyáron kaphatták meg a harmadikat, azóta pedig már eltelt 3-4 hónap, vagyis nekik éppen időszerű lenne a negyedik, lehetőleg még az omikron variáns nagyobb terjedése előtt – tette hozzá.

A víruskutató azt mondta, a kormánynak minél előbb meg kell teremtenie a negyedik oltás beadásának lehetőségét, lehetőleg már januárban.

A Koronavírus Sajtóközpont az RTL Híradó kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy Magyarország jelenleg a megerősítő harmadik oltások beadásánál tart, a negyedik oltás általános bevezetése még nem indokolt, arra időpontot sem lehet foglalni az interneten.

Nyitókép: Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát tartalmazó fecskendők a hatvani Albert Schweitzer Kórház oltópontján 2021. december 20-án. Fotó: MTI/Komka Péter

 

#Belföld#oltás#vakcina#negyedik#pfizer#moderna#rusvai miklós

Címlapról ajánljuk