Belföld

Megoldottuk a két napja Buda felett keringő helikopter rejtélyét

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 12:50

Alacsonyan repülő, nagy zajt csapó, néha sokáig egy helyben lebegő helikopterre panaszkodott a napokban több budai lakos a Facebookon. Kiderítettük, mi áll a háttérben.

„Egy helikopter órák óta egy helyben áll a Kapás utca felett, néha egy kicsit arrébb repül, de ott is megáll, rettentő idegesítő” – írta egy kommentelő a II. kerületben élők Facebook-csoportjába. A poszt beindította a hozzászólásokat, mert úgy látszik, sokakat zavart e földiekkel játszó égi tűnemény. 

„Már 2. napja ezt csinálja. Ha jól tudom, nincsen semmi VIP az országban. Idegesítő...” – írta valaki. „Én is láttam, nekem nem az idegesítő kifejezés jutott eszembe, hanem hogy félelmetes, amiért ennyire alacsonyan száll. Amikor én ott voltam, épületek alá ért, mellette repült...” – jegyezte meg egy másik csoporttag.

Volt, akiből már átkozódást váltott ki a helikopter: „A Margit híd budai hídfő és a Batthyány tér között lebeg, alacsonyan, lassan változtatva a helyét, miközben iszonyú lármát csap, legalább egy órája folyamatosan. Nőjön be az orra lika, aki ideküldte, s aki vezeti.” Érkeztek viccelődő kommentek is, például: „Rogán jött ebédelni, csak nem talál parkolót”, vagy: „Az oltatlanokra vadászik, viszi őket a lapos Földre”.

A Flight Radaron megtaláltuk a HA-FLZ lajstromszámú helikoptert, a Bell 206B JetRanger III típusú gép a Budaörsi Repülőteret üzemeltető Fly Coop nevű cégé. A cég azt a tájékoztatást adta, hogy a „Térképészeti Intézet“ megbízásából végeznek repüléseket, és van rá engedélyük. 

Hétfőn és kedden repülnek, ennyi idő alatt el is végzik a munkát. A „Térképeszti Intézet" feltehetően a honvédség térképészeti intézetét, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-t takarja.

Nyitókép: Bell 206B JetRanger III helikopter, Wikimedia Commons

 

 

 

#Belföld#helikopter#rejtély#buda#budapest#fly coop#facebook

Címlapról ajánljuk