Belföld

A koronavírustól függ az ajkai traumatológia sorsa

Czika MátyásCzika MátyásGyömöre MátéGyömöre Máté

2021. december 20. 18:14

Csak akkor lesz ismét traumatológiai és neurológiai ellátás az ajkai kórházban, ha csökken a koronavírusos betegek száma, addig Veszprémben látják el a betegeket. Erről beszélt az RTL Híradónak az intézmény főigazgatója. Ajka ellenzéki polgármestere azt kifogásolja, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást az átszervezésről.

Már több mint 10 napja szünetel a traumatológiai és a neurológiai ellátás az ajkai Magyar Imre kórházban. A két osztály betegeit december 9-e után Veszprémbe szállították át az ápolási és krónikus osztályról pedig Tapolcára kerültek a páciensek, hogy így szabadítsanak fel férőhelyet a koronavírusos betegek számára.

Kásler Miklós novemberi levele értelmében az ajkai kórháznak 86 ágyat kellett felszabadítania, hogy ellássa a terület covid betegeit. A kiszervezett traumatológiai és neurológiai kezelések, akkor kerülhetnek vissza, ha a koronavírus részleg kihasználtága 80% alá csökken. A kórház Covid-osztálya azonban jelenleg ennél leterheltebb, az intézmény főigazgatója szerint.

A mai nap 80 és 90 százalék között mozog a kihasználtsága. Az intenzív osztályunk az 100 százalékon működik. Sajnos.

– mondta Nagy Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre, hogy mekkora kockázatot jelent a megnövekedett szállítási idő egy-egy sürgős eset ellátásában, a veszprémi kórház főigazgatója szerint nem lehet egyértelmű választ adni. Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint az ajkai kórház eddig fontos szerepet játszott a sürgősségi betegellátásban.

Mindenképp fontos állomása volt a baleseti sebészetnek Ajka, hogy akár életveszélyes állapotú betegek stabilizálását is megoldották, ha odakerült akkor megoldották és onnan vitték tovább

– mondta Kunetz Zsombor.

Ajka ellenzéki polgármestere szerint a helyiek nem kaptak rendes tájékoztatást arról, hogy az átszervezés alatt pontosan hová fordulhatnak egészségügyi problémáikkal, emiatt sok panasz érkezik az önkormányzathoz.

Az RTL Híradó riportját ide kattintva nézhetik meg.

 

#Belföld#ajka#ajkai kórház#koronavírus#veszprém megye#traumatológia#neurológia#kórház

Címlapról ajánljuk