Belföld

Iványi Gábor: „Sok egyház azt keresi, hogy mi az, amit jólesik hallania a hatalomnak”

rtl.hurtl.hu

2021. december 18. 6:37

A lelkész arra vágyik, hogy szolidárisabb legyen a társadalom.

 „Ahol maga a kormány nem szolidáris, ott a társadalom sem szokott igazán az lenni” – mondta a Népszavának Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője. Azt viszont nagy dolognak tartja, hogy negyvenezren támogatták egyházát, amely újra gyűjthet egyszázalékos felajánlásokat. Szerinte inkább a „rejtett hívek” vannak sokan, akik figyelemmel kísérik a tevékenységüket, és tetszik nekik, amit látnak.

A lelkész elmondta: az emberek, ha gondolnak egyáltalán valamit az egyházról, szolidáris közösséget várnak, „amely felszólal, amikor a hajléktalanokat vagy a menekülteket bántják, nem akarja, hogy kipellengérezzék a melegeket, nem törődik bele, hogy hátrányos helyzetben maradjanak a romák, a szegény környezetből érkezők”.

Sok más egyház nem szólal meg ezekben a témákban. Helyette szüntelenül azt keresik, hogy mi az, amit jólesik hallania a hatalomnak. Hívő emberként mi azt keressük, hogy mi az, amit a jó Isten szeretne hallani

– jelentette ki Iványi Gábor. Ugyanakkor vágyik rá, hogy összességében szolidárisabb legyen a társadalom: szerinte az adójuk egy százalékát az egyházának felajánlók nagyjából ugyanabból a körből kerülnek ki, akik erejükön felül támogatják a kormánytól független sajtót, tüntetéseken vesznek részt, fontosnak tartják, hogy ne történjenek kirívó igazságtalanságok.

Elárulta, hogy az anyagi gondjaikat minden fillér, így az egyszázalékos felajánlások is enyhítik, de alapvető elmozdulást ez az összeg nem jelent. Sok pályázatból eleve kizárják őket, de ők az egyház működtetésére sem kérnek pénzt, csak az államtól átvett oktatási és szociális feladataik ellátására.

Többször éreztük már úgy, hogy erőnk végére értünk, nem bírunk ki még egy ciklust, ha a Fidesz marad kormányon. Aztán kiderült, hogy mégis kibírjuk valahogyan. Nem azért, mert annyira rendkívüliek vagyunk. Hívőként az ember hisz abban, hogy az Örökkévaló nem hagy elveszni bennünket

– mondta a lelkész.

Iványi Gábor szeptemberben Budapest díszpolgára lett. Ezt a főpolgármester az Evangéliumi Testvérközösségért meghirdetett szolidaritási eseményen jelentette be, ahol több százan biztosították támogatásukról a hátrányos helyzetű embereket segítő, az állami támogatás visszaszerzéséért évek óta küzdő szervezetet. Korábban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt vetette Iványi szemére, hogy „ahelyett, hogy a szociális intézményeket jól és tartozásmentesen üzemeltetné, folyamatosan politizál és támadja a kormányt”.

Nyitókép: Iványi Gábor a 2014. decemberi „Nincs hova hátrálnunk” című tüntetésen – Fotó: MTI / Marjai János

#Belföld#iványi gábor#magyarországi evangéliumi testvérközösség#egyház#szolidaritás#oltalom karitatív egyesület

Címlapról ajánljuk