Belföld

Az Alkotmánybíróság felülbírálta a Kúriát, mégis lehet népszavazás a kiskorúak nemátalakításáról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 16. 17:24

Az alkotmánybírák szerint bármilyen eredmény születik is a népszavazás során, az országgyűlés tud olyan törvényt hozni, ami összhangban lesz majd az alaptörvény elveivel.

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

– ez volt a kormány által elindított, gyermekvédelminek nevezett, ötkérdéses népszavazási kezdeményezés egyetlen pontja, amit a Kúria októberben megsemmisített. A kormány nyáron nyilvánosságra hozott kérdéseit sorra támadták meg ellenzéki pártok és civil szervezetek, azt kérve a Kúriától, hogy érvénytelenítse azokat.

A döntést akkor azzal indokolta a legfelsőbb szintű bírói fórum, hogy ha a leendő népszavazás során a nem válaszok kerülnének többségbe, akkor az Országgyűlés kénytelen lenne olyan törvényt hozni, ami minden 18 év alatti számára betiltaná a nemátalakító műtétek lehetőségét. Ezzel pedig minden kiskorúnak sérülne az alapjogok gyakorlásához, önrendelkezéshez és a testi integritáshoz fűződő joga. (A Kúria szerint egyébként az is gondot okozna jogi, törvényalkotási szempontból, ha az igenek kerülnének többségbe.)

A Kúria elutasító döntése miatt Varga Judit igazságügyi miniszter a kormány nevében az Alkotmánybírósághoz fordult, amely mostanra végzett a helyzet felülvizsgálatával. Az Alkotmánybíróság friss döntésében – amit hamarosan közzétesznek a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban is – felülbírálta a Kúria döntését, azzal az indoklással, hogy a népszavazás során bármely eredmény is születik, az országgyűlés tud olyan törvényt hozni, ami összhangban lesz majd az alkotmány elveivel.

Az alkotmánybírák így fogalmaztak:

A népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet.

Az Alkotmánybíróság ezzel alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a Kúria megsemmisítő döntését. Az egyelőre nem világos, visszakerül-e és hogyan a Kúria által kifogásolt kérdés a kormány népszavazási kezdeményezésébe. A népszavazást ugyanis már kiírták a többi négy kérdésről a tavaszi országgyűlési választás napjára, a parlamentben azonban februárig nem lesz rendes ülés, amin határozni tudnának a képviselők.

Az RTL Fókusz alább látható, tavaly februári riportjában a nemátalakító műtéteken átesett, boldog nők és férfiak beszélnek életük legnehezebb időszakáról:

 

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter a Következő ezer év a gyermekekért! című, az Alapjogokért Központ, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet konferenciáján Budapesten, 2021. november 25-én – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#alkotmánybíróság#kúria#magyar kormány#nemátalakító kezelés#népszavazás#népszavazási kezdeményezés#gyermekvédelmi törvény

Címlapról ajánljuk