Belföld

Százzal is mehet majd a felújított szentendrei hév

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 12:16

Új szerelvényeket vesznek, teljesen felújítják az agglomerációs pályaszakaszt és megállókat, Szentendrén pedig egy teljesen új, közös hév-busz végállomás épül.

Újabb részleteket ismertetett Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a H5-ös szentendrei vonal és végállomás felújításáról. Mint mondta, még a munka közepén járnak, de a fedezet megvan a fejlesztésekre. Jövő tavaszra lesz építési engedély, 2023-tól indulhat a munka.  

A szentendrei hév ma a legnagyobb forgalmú agglomerációs vasútvonal, minden ötödik ember, aki kötött pályán lép be Budapestre, azt ezen az útvonalon teszi – mondta a BFK vezérigazgatója. Többen utaznak rajta, mint 3-4 MÁV-vasútvonalon, szinte már metrószerű az utasforgalom. Közben a szerelvények életkora közelíti az 50 évet, az agglomerációs szakasz pedig nagyon rossz állapotban van a – sorolta a problémákat.

A tervek szerint a teljes agglomerációs pályaszakaszt felújítják, és teljesen új, akadálymentesített megállókat építenek. 55 centiméter magas lesz a peron, ezzel egy síkba kerül az új szerelvények padlójával. A föld alatti megállóknál liftek, mozgólépcsők készülnek, hogy például a Margit híd budai hídfőjénél egy babakocsival is át lehessen szállni a Combinóra. Megújul az utastájékoztatási rendszer.

Vitézy Dávid szerint az agglomerációs szakaszokon, lakott területen kívül, a tervek szerint akár 100 km/órás sebességgel is közlekedhetnek majd az új szerelvények a felújított pályán. Az új megállók mellett p+r parkolók is lesznek.

A BFK vezérigazgatója arról is beszélt, hogy újra kiírják az új hévek beszerzésére a pályázatot, mert az első tendert vissza kellett vonni a körülmények jelentős változása miatt. Vitézy Dávid szerint még most sem egyszerű a piaci helyzet, az európai országok sorra rendelik a vonatokat, ezért leterhelt a járműpiac és emelkednek az árak.

Szentendréről 8 helyett 10 vonat indulna a reggeli csúcsidőben óránként, és lesznek expressz járatok is, amelyek nem állnak meg mindenhol. Ezzel a 39 perces bejutási idő akár 32 percre csökkenhet szerinte.

Szentendrén egy grandiózus, nagyléptékű városközponti fejlesztés valósulna meg, ahol egy nagy modern, többfunkciós, egyesített utasforgalmi tér jönne létre a hév és a volánbusz utasainak. Háromszáz férőhelyes p+r parkolót, plusz 300 biciklit befogadni képes tárolót is terveznek. Lesz kiss and ride megállóhely, zöldítés, új kocsiszín, plusz a környezet teljes megújítása – ismertette a terveket Vitézy Dávid.

 

Nyitókép: Az integrált szentendrei végállomás látványterve – BFK / Utiber / Építész Studió

#Belföld#vitézy dávid#hév#h5#szentendre#agglomeráció

Címlapról ajánljuk