Baleset-bűnügy

Házkutatást tartottak az óbudai polgármesternél, Kiss Lászlót be is vitték a nyomozók

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 14. 10:18

A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

Házkutatást tartottak Kiss László óbudai polgármesternél – tudta meg a 24.hu a fővároshoz közeli forrásból. A lap értesülése szerint a polgármestert be is vitték a nyomozók.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán reggel kiadott sajtóközleménye szerint a nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, és több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények.

Az akcióban az ügyészség közlése szerint közel 50 hivatalos személy vesz részt, köztük a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is. További tájékoztatást csütörtökre ígértek.

Az ügyészség június közepén közölte, hogy már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek, köztük az egyik III. kerületi alpolgármester, akinek kérvényezték letartóztatását.

Az ügyészség akkori közleménye szerint egy reklámtevékenységet folytató cég ügyvezetője több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, valamint a szükséges engedélyek megadásához.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal – írta az ügyészség. Hozzátették, hogy a gyanú szerint a cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kommunikációs osztálya azt közölte szerdán délelőtt az MTI-vel, hogy négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják. Hozzátették, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, de ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésükre.

Azt írták, hogy a mostani akció a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatása, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. „Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást” – fogalmaztak.

Úgy folytatták, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó „jólértesültsége” jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például az önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól.

„A szivárogtatások miatt Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség” – írja az önkormányzat.

Nyitókép: Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond az új MOL Bubi gyűjtőállomás átadóján a Szentlélek téren 2023. március 31-én. Újabb hét gyűjtőállomással bővült a Mol Bubi közbringarendszer hálózata Budapest III. kerületében. Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

#Baleset-bűnügy#óbuda#polgármester#kiss lászló#ügyészség#korrupció#házkutatás

Címlapról ajánljuk