Baleset-bűnügy

16 hónap után sincs gyanúsítottja az M1-esen történt tömegbalesetnek

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 10:09

Még mindig nem tudni, ki a felelőse az M1-esen Herceghalomnál történt tömegbalesetnek. A porátfújás közben történt balesetben egy ember meghalt, 39-en sérültek meg. Az érintett 41 autó közül 19 totálkáros lett.

Tizenhat hónappal az M1-es autópályán történt tömegbaleset után a rendőrségi eljárás továbbra sem zárult le, gyanúsítotti kihallgatás sem történt – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Népszavával.

Tavaly márciusban tömegbalesetet okozott a porvihar, a látási viszonyok hirtelen romlása az M1-esen Herceghalomnál. A ráfutásos balesetben 41 gépjármű volt érintett, ebből 19 totálkáros lett. A balesetnek egy halálos áldozata volt, a mentők 39 embert vittek kórházba. A balesettel akkor az RTL Híradója is foglalkozott:


Henézi Diána Sarolta, a Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékének adjunktusa azonban úgy látja: nem kivételes eset, hogy ennyire elhúzódik egy ügy. Egy átlagos baleset (2-3 résztvevő) rekonstrukciójára jellemzően 1+1 hónap áll rendelkezésre, azonban nem kizárható, hogy itt a nagy számú résztvevők miatt ez hosszabb időt igényel. Mint mondta, az is jellemző, hogy akár 1,5-2 évvel később kerül abba a fázisába az ügy, amikor elkezdődhet a baleseti rekonstrukció, majd az ezt követő ítélethozatal. A szakértő megjegyezte, a baleset okozója szinte minden esetben, így ezúttal is az autósok közül kerül majd ki.

Természetesen a közútkezelő is lehet vétkes, de nem jellemző, hogy felelősségre vonják. (…) Bárki lehet majd gyanúsított, aki ott volt, nem tartotta az időjárásnak megfelelő követési távolságot és sebességet

– fogalmazott Henézi Diána Sarolta.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Baleset-bűnügy#m1-es tömegbaleset#herceghalom#m1-es autópálya#felelősök#eljárás

Címlapról ajánljuk