Baleset-bűnügy

Rendszeresen rugdostak, fojtogattak egy első osztályos kislányt egy szombathelyi iskolában

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 12:20

A kislány jelenleg pszichológushoz jár, hogy feldolgozza a traumát, de az egész családot nagyon megviselték az elmúlt hónapok eseményei.

A szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában egy első osztályos kislányt rendszeresen bántalmaztak társai, aminek következtében súlyos fizikai és lelki sérüléseket szenvedett. Az esetek szeptember óta történtek, a kislányt három osztálytársa zaklatta folyamatosan. Az incidensek egy szemüvegkarcolással kezdődtek, majd csúfolás, lökdösés, étel elvétele, gyomorszájon ütés, rugdosás és végül fojtogatás követték. A fojtogatás olyan súlyos volt, hogy a kislány kórházba került, míg a rugdosás miatt bordazúzódása lett, ami szintén kórházi ellátást igényelt – írja a Nyugat.hu.

Az áldozat édesanyja megerősítette a bántalmazások tényét a lapnak, de nem árult el részleteket. A Nyugat.hu szerint a kislány gyakran nem merte elmondani szüleinek, mi történt vele, és csak más szülőktől értesültek az iskolai eseményekről. A kislány visszahúzódó és félénk természetét tovább rontotta a folyamatos zaklatás, ami súlyos szorongáshoz vezetett, és testi tünetekben is megnyilvánult, mint gyomorfájás, hányás és hasmenés. Jelenleg pszichológushoz jár, hogy feldolgozza a traumát, de az egész családot nagyon megviselték az elmúlt hónapok eseményei.

A szülők többször próbáltak beszélni a bántalmazó gyerekek szüleivel, valamint az osztályfőnökkel és az iskola igazgatójával, akik a Család- és Gyermekjóléti Központ segítségét kérték. 

Azonban ezek az intézkedések nem hoztak megnyugtató megoldást. A kislány szülei végül a pszichológus javaslatára úgy döntöttek, hogy a következő tanévtől másik iskolába íratják gyermeküket. Más szülők is fontolgatják, hogy elviszik gyermekeiket az intézményből.

Az üggyel kapcsolatban a lap megkereste az iskolát és a Szombathelyi Tankerületi Központot is. Takácsné dr. Pálhegyi Beáta, a tankerületi igazgatóhelyettes, elmondta, hogy az iskola vezetői többször találkoztak az érintett szülőkkel, és értesítették a gyermekjóléti szolgálatot is. Az osztályfőnök folyamatosan tájékoztatta az iskola vezetőségét és tartotta a kapcsolatot a szülőkkel. A tankerület minden szükséges segítséget megad az iskolának, és külső szakemberek bevonásával próbálják biztosítani a megfelelő nevelési, oktatási körülményeket – mondták az illetékesek.

Miután a Nyugat.hu megkereste az iskolát, rendkívüli szülői értekezletet tartottak. Azonban az értekezlet nem hozott megnyugtató megoldást, egy szülő a gyerekek érdekeire hivatkozva kérte a cikk megírásának elhalasztását. Más szülők viszont azt kérték, hogy hozzák nyilvánosságra az ügyet, mivel szerintük az iskola csak a jó hírét próbálja védeni, és előkerült a bántalmazások eltussolásának gyanúja is.

Kránitzné Réthy Anna, a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője elmondta, hogy az iskolai bántalmazások száma az elmúlt években növekedett, és egyre fiatalabb korban jelenik meg az agresszió a gyerekek között.

Ezek az esetek egyre súlyosabbak és összetettebbek, gyakran fizikai bántalmazás mellett szóbeli zaklatás, gúnyolás, kiközösítés és zsarolás is előfordul. A gyengébb, visszahúzódóbb gyerekek könnyebben válhatnak áldozattá, és általában szándékos bántalmazásról van szó

 – tette hozzá a szolgálat vezetője.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Baleset-bűnügy#bántalmazás#gyerek#iskola#szombathely#gothard

Címlapról ajánljuk