Baleset-bűnügy

13 éves fiúk késeléssel fenyegették meg és erőszakkal elvették egy iskolatársuk cipőjét Budapesten

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 21:18

Vádat emelt az ügyészség, az elkövetők beszámíthatóak.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három tizenéves fiatallal szemben, akik egy iskolatársuk cipőjét szerezték meg erőszakkal, számolt be honlapján az ügyészség.

A vádirat szerint az akkor 13 éves fiúk 2022 decemberében egy budapesti általános iskola udvarán odamentek iskolatársukhoz és a cipőjét követelték. Amikor az közölte, hogy nem adja, az egyik elkövető hátulról lefogta és a két karja alá nyúlva felemelte, a másik fiú – harmadik társuk biztatása közben – pedig lehúzta az áldozat cipőit. A tanárnő látta a történteket, ezért odament hozzájuk, rászólt a támadókra, hogy adják vissza a cipőt. Ennek a fiúk eleget tettek, azonban a cipőt ismét meg akarták szerezni. Követték a sértettet a tornaöltözőbe, és amelyikük az udvaron lefogta, az öltözőben felemelte, majd a falhoz nyomta és meg is ütötte. Társa – miközben a harmadik fiú ismét biztatta – megfenyegette a kiskorú áldozatot, hogy

ha nem adja oda nekik a cipőjét, késsel meg fogják szurkálni. 

Ezután az öltözőben tartózkodó egyik diák rászólt a vádlottakra, hogy engedjék el a sértettet és hagyják békén. Ekkor – miközben a vádlottak a sértett segítségére siető személlyel voltak elfoglalva – a megtámadottnak sikerült elmenekülnie az öltözőből, és segítséget tudott kérni egy tanártól.

A rabláskor 13 éves vádlottak beszámíthatók, és rendelkeznek a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a három fiatalt csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja, és velük szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozza a vádiratban.

Nyitókép: Pexels

#Baleset-bűnügy#iskola#cipő#budapest#vádemelés

Címlapról ajánljuk