Baleset-bűnügy

Orvosi sóoldat helyett fertőtlenítőszer került a beteg hasüregébe műtét közben, meghalt

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 12:47

Sóoldat helyett fertőtlenítőszert használtak a szigetvári kórházban, felfüggesztett börtönt kaptak a hibázó dolgozók.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az a két műtőssegédet és szakorvost, akik hibája miatt sóoldalt helyett fertőtlenítővel mosták ki egy beteg hasüregét egy műtét közben a szigetvári kórház nőgyógyászatán – írta a 24.hu, a pécsi Törvényszék közleményére hivatkozva. A három egészségügyi dolgozót halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben mondták ki bűnösnek.

Az eset még 2020 májusában történt. Az első hírek arról szóltak, hogy a műtőben összecserélhették a fertőtlenítő és a sóoldat üvegét:


A Pécsi Törvényszék közlése szerint a hibát a két műtőssegéd okozta, akik a műtő a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben vittek a fertőtlenítőszert a raktárból, majd erről elfeledkeztek. Amikor a műtét közben sóoldalra volt szükség, a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget vitte oda az egyik műtősegéd, és azt használták.

Az egyik műtőssegéd a műtét után rájött, hogy összekeverték az üvegeket, és ezt jelezte a műtétet végző szakorvosnak, de ő ezt elhallgatta. A nő másnapra életveszélyes állapotba került, meg kellett műteni, és válságos állapotban szállították a pécsi klinika intenzív osztályára, ahol végül meghalt:


A két műtőssegéd és a szakorvos ellen tavaly márciusban emeltek vádat:


Az egyik műtőssegéd tavaly júniusban elismerte, hogy hibázott, de társa és az orvos tagadta bűnösségét.


A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év, négy évre felfüggesztett fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetést, míg a szakorvosra másfél év, négy évre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki. Az ítélet nem jogerős.

Nyitókép: Híradó

#Baleset-bűnügy#szigetvár#kórház#fertőtlenítő#sóoldat#bíróság#per#ítélet

Címlapról ajánljuk