Baleset-bűnügy

A hősi halált halt TEK-es édesanyja a híradóból tudta meg, hogy a fiát felrobbantották

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 7:32

A gyászoló édesanya úgy gondolja, hogy a fiát értelmetlenül küldték a halálba az esztergomi robbantó házánál. A család peren kívüli kártérítést kért a TEK-től, de a felajánlott összeget méltánytalannak tartják.

A Blikk rövid interjút készített Ágnessel, a gyászoló édesanyával, aki nyolc hónappal fia, Kónya Gábor Lajos tragikus halála után sem tudja feldolgozni a veszteséget. Gábor, a Terrorelhárítási Központ kommandósa egy ámokfutó miatt vesztette életét, aki felrobbantotta esztergomi házát, ezzel önmagát és Gábort is megölve. Az anya szerint a fiát értelmetlenül küldték a halálba.

Gábor eredetileg épületgépész technikusnak tanult, majd rendőrként és terrorelhárítóként szolgálta hazáját. Életerős, vidám ember volt, aki sok sportágban versenyzett, és folyamatosan képezte magát. Bár feleségével és gyermekeivel élt, szoros kapcsolatban maradt anyjával – derül ki a lap interjújából.

Amikor a menyem felhívott azzal, hogy Gabi meghalt, összedőlt bennem a világ. Odasiettem hozzá, de csak a híradóból tudtam meg, hogy a fiamat felrobbantották. A vezetői akkor fel sem hívtak, a temetésén is csak a belügyminiszter, illetve a kiképzője jött oda hozzám részvétet nyilvánítani. Utóbbi elmondta, a legjobb emberét veszítette el

– idézte fel. A Központi Nyomozó Főügyészség J. Lászlót tartja felelősnek a robbantásért. Az anya azonban úgy véli, hogy nem volt szükség arra, hogy fia és csapata azonnal beavatkozzon, hiszen korábban más esetekben is kivárták, hogy a célpont magától elhagyja az épületet.

A család jogi képviselője, dr. Helmeczy László kártérítést próbált peren kívül kiharcolni a TEK-től, de az ajánlatot méltánytalannak tartja a család. 

Az összeg, amit a hősi halott esetében felajánlottak, csupán egy garázsra lenne elegendő Budapesten. A szülők számára egyáltalán nem ítéltek meg kártérítést, csak az áldozat özvegye és a gyerekek kaptak valamennyit. Az ügy most bírósági döntésre vár. Ágnes szerint egy gyermek elvesztése megfizethetetlen, és az ajánlott összeg méltánytalan. A család várja a bírósági ítéletet a kártérítési ügyben.

Az RTL korábban megmutatta a szörnyű tragédia helyszínét:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Baleset-bűnügy#j.lászló#tek#esztergom#robbantás#esztergomi robbantó#kártérítés

Címlapról ajánljuk