Baleset-bűnügy

Ilaria Salis 16 milliós óvadék ellenében szabadulhat a börtönből

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 16:44

A számára kijelölt budapesti ingatlant azonban csak külön engedéllyel hagyhatja majd el.

16 millió forint óvadék ellenében megszünteti a bíróság Ilaria Salis több mint egy éve tartó letartóztatását – tudta meg a 24.hu.

Az olasz antifasiszta aktivistát tavaly februárban vették őrizetbe, a vád szerint tagja volt annak a külföldi szélsőbaloldaliakból álló csoportnak, akik azért érkeztek Magyarországra, hogy olyan embereket bántalmazzanak, akikről feltételezték, hogy a kitörés napi neonáci felvonuláson vesznek részt.

Ilaria Salis védője indítványozta, hogy szüntessék meg a nő letartóztatását, helyette rendeljenek el bűnügyi felügyeletet és állapítsanak meg óvadékot. A Fővárosi Törvényszék az indítványokat elutasította, Salis és védője azonban fellebbezett. Többek közt arra hivatkoztak, hogy a vádirat szerint nincs adat arra, hogy a cselekményekben központi szerepet játszott volna, vagy közvetlenül sérülést okozott volna.

A fellebbezést a Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésében alaposnak találta. Figyelembe vették, hogy Ilaria Salis személyi körülményei rendezettek, a büntetőeljárás során együttműködő magatartást tanúsított, a szökés és elrejtőzés veszélye pedig kiküszöbölhető az óvadékkal együtt elrendelt bűnügyi felügyelettel.

A bűnügyi felügyelet helyéül kijelölt budapesti ingatlant Salis csak a bíróság engedélyével hagyhatja el, ennek betartását nyomkövető technikai eszközzel ellenőrzik. Az óvadékot három hónapon belül kell letenni, Salis csak ezután szabadulhat.

Mint korábban írtuk, Ilaria Salis olasz ügyvédje feljelentést tett, mert védencének március végi tárgyalásán magyar szélsőjobbosok fenyegették meg, egyebek mellett azzal, hogy „szétverik a fejét”. Eugenio Losco mellett a milánói ügyvédi kamara közleményben állt ki.

Nyitókép: RTL

#Baleset-bűnügy#ilaria salis#antifasizmus#óvadék

Címlapról ajánljuk