Baleset-bűnügy

Azért nem kapott távoltartási végzést a Tamásiban halálra késelt nő, mert „semmi nem utalt rá”, hogy az elítélt volt férj bántalmazni akarja

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 10:28

Amíg a férfi börtönben volt, addig véget ért a kapcsolatuk, és a férfi semmilyen jelét nem adta a börtönben, hogy újra agresszívan lépne fel a nő ellen – így nem találták indokoltnak a távoltartási végzést.

Néhány hete elutasította a Tamási Járásbíróság annak a nőnek a távoltartási kérelmét, akit aztán kedden halálra késelt börtönből szabadult volt férje – ahogy azt az RTL Híradó megtudta

A nő férjét négy évvel ezelőtt azért tartóztatták le, majd ítélték el, mert rendszeresen életveszélyesen fenyegette volt feleségét. Februárban szabadult a börtönből, a nő ekkor fordult a bírósághoz. A férfi kedd reggel váratlanul jelent meg az asszonynál, és halálra késelte. Az RTL Híradója felkereste az illetékes hatóságokat, hogy miért utasították el a nő kérelmét, de válasz idáig nem érkezett.

Csütörtökön az emberöléssel kapcsolatban közleményt adott ki a Szekszárdi Törvényszék. A közlésben azt írják, hogy emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt a Tamási Rendőrkapitányság 2024. március 26. napján előállított egy helyi férfit. Az üggyel összefüggésben a Tamási Járásbíróság a 2024. február 16. napján kelt végzésével – a kérelmezett szabadlábra helyezését megelőzően – az áldozat megelőző távoltartás elrendelése iránti kérelmét elutasította annak megállapításával, hogy „az elrendelésnek a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazandó távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvényben meghatározott feltételei nem állnak fenn”.

A határozat indokolása szerint a nőnek a férfivel való kapcsolata a szabadságvesztés tartama alatt megszűnt. A bíróság értékelési körébe vonta a büntetés-végrehajtási intézet reintegrációs tisztjének tájékoztatását, miszerint

semmilyen jel, magatartás, kijelentés nem utalt és utal arra, hogy a kérelmezett szabadulása után a korábban bántalmazott élettársa ellen bármely agresszív cselekményt tervezne, vele szemben bosszúra készülne.

A Tamási Járásbíróság határozata – miután azzal szemben sem a kérelmező, sem az ügyészség nem terjesztett elő fellebbezést – 2024. február 27. napján jogerőre emelkedett – zárul a közlemény.

Az emberöléssel gyanúsított férfit csütörtök délután tartóztatják le.

Az RTL Híradójának riportja itt nézhető meg:


Nyitókép: RTL

#Baleset-bűnügy#tamási#késelés#távoltartási végzés#indoklás

Címlapról ajánljuk