Baleset-bűnügy

Nem hagyja annyiban Babicsek Bernát édesanyja, beperelte a járőrt fia halála miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 2. 16:11

Bár a rendőrség kétszer is megszüntette a nyomozást, mégis bíróság elé kerül Babicsek Bernát halálának ügye. Édesanyja szerint fia még ma is élhetne, ha a biztonsági szolgálat járőre gondosabban jár el.

2022 január 1-re virradó éjjel, 41 évesen, füstmérgezésben hunyt el Babicsek Bernát színész, a Barátok közt egykori szereplője, a Paddy and the Rats zenekar harmonikása. Édesanyja korábban az RTL Fókusznak arról beszélt: szerinte fia még ma is élhetne. A művész házához azon az éjszakán, 2021. december 31-én éjjel ugyan kivonult a bekapcsolt tűzriasztó miatt a biztonsági szolgálat járőre, de mivel állítása szerint nem látott semmi gyanúsat, nem intézkedett. Mint kiderült, amikor a járőr körüljárta a házat, látta, hogy ömlik a füst az egyik szellőzőből, de azt hitte, hogy az a kémény, így rövidesen távozott is.


Babicsek Márta szerint a szakértők több hiányosságot is feltártak azzal kapcsolatban, hogy a járőrnek miképp kellett volna szakszerűen eljárnia. Kiderült, hogy ha a biztonsági szolgálat járőre felébresztette volna a fiát, még ma is élhetne.  Babicsek Márta azt mondta, a cég még csak részvétet sem nyilvánított a családnak.

Első körben a rendőrség elutasította a nyomozást, mire a család ügyvédje panasszal élt, indítványozva, hogy a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatti nyomozást tovább folytassák. Ezek után újraindították az eljárást, tavaly szeptemberben azonban ismét megszüntették.


A Blikk most azt írja, hogy a család pótmagánvádas eljárást kezdeményezett, így a bíróság elé kerül a zenész halálának ügye.

A Budakörnyéki Járásbíróság befogadta a szülők pótmagánvádját, amiben sértettként csak egy ember járhat el, így az az édesanya, Márta lesz

– mondta Borbély Zoltán, a család jogi képviselője.

„A legfontosabb, hogy egy tűzvédelemben jártas cég – amely ezzel hirdeti is magát – szakképzett járőrének meg kell tudnia különböztetni a szellőzőt és a kéményt” – tette hozzá az ügyvéd, a Legfőbb Ügyészség egykori szóvivője.

Azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődik a magánvádas per, aminek a tűzvédelmi cég járőre lesz a vádlottja, az egyik tanú pedig a cég diszpécsere.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#baleset#halál#babicsek bernát#tűz#gondatlanság

Címlapról ajánljuk