Baleset-bűnügy

Bírósági ítélet: az állam „tétlen megfigyelőként” nézte a fogyatékos lakók bántalmazását a gödi otthonban

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 20:54

Több állami szerv felelősségét is kimondta a bíróság a gödi Topház otthon lakóinak bántalmazásával kapcsolatban.

Elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (az emberi erőforrások minisztériumának jogutódját) keddi ítéletében a Topház speciális otthon ügyében, írja a HVG.

Az állami intézményben 220 fogyatékkal élő lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről a Validity Alapítvány, akik 2017-ben a pert is elindították. Az elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga.

Egyelőre a szóbeli ítélet hangzott csak el, így a Validity egyelőre nem döntötte el, fellebbez-e az döntéssel szemben. Az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI „tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett, fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva, a keresetben szintén említett Belügyminisztériumot, Miniszterelnökséget és a Máltai Szeretetszolgálatot azonban nem tartotta felelősnek a történtekben.

A per 2017-es elindításáról akkor az RTl Híradó is beszámolt. Ekkor kerültek nyilvánosságra azok a megrázó fotók, amiken ágyhoz kötözött gyerekek, rácsos ágyba zárt huszonévesek fekszenek lesoványodva. Egy civil szervezet szerint azért, mert nem megfelelően látták el őket. Balog Zoltán, az akkori emberi erőforrások minisztere a fotók megjelenése után bejelentette, felgyorsítják az intézmény bezárását. Az intézményvezetőt pedig azonnal felfüggesztették.

Nyitókép:  RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#göd#topház otthon#bántalmazás#per#fogyatékkal élő#lakó#állam#emmi

Címlapról ajánljuk