Baleset-bűnügy

Szász János filmrendező ellen vádat emeltek a bangladesi sziámi ikrek ügyében

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 12:49

Az ügyészség szerint a vádlottak tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket.

A 24.hu cikke szerint vádat emeltek Szász János filmrendező és két társa ellen a bangladesi sziámi ikrek ügyében. A lap azt írja, hogy a három férfit azzal vádolják, hogy a kórház engedélye nélkül szereztek meg felvételeket a ritka műtéti beavatkozásról, és részben jogtalanul kezelték azokat.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak elárulta, hogy büntetővégzésben meghozandó pénzbüntetést kértek a három férfire. Hozzátette: a vádlottak tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket, és azt állították, hogy nem loptak el adathordozókat.

2021-ben, február 5-én reggel érkeztek a rendőrök Szász János budakeszi házához. A Balázs Béla-díjas filmrendezőt és családját álmukból riasztották fel egy házkutatás miatt, ami végül több mint 8 órán át tartott. Szász János akkor azt mondta, fegyver is volt a rendőröknél. Két fia és felesége is szinte sokkot kaptak a történtektől.

Az eset után az évtizedekig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanító rendező – az SZFE körüli botrány hatására és a házkutatás traumái miatt – felmondott és külföldre költözött családjával. Élt Svédországban, jelenleg pedig az Egyesült Álamokban dolgozik a szakmájában.

Szász Jánost három éve feljelentették, és a 2019-ben bemutatott dokumentumfilmje kapcsán tartották a házkutatást nála. A filmben egy bangladesi sziámi ikerpár műtéti szétválasztását mutatták be. Az ügyvédje akkor azt mondta, a házkutatásban meghatározott indok nem is bűncselekmény.

Szász ügyével korábban az RTL is foglalkozott:


Nyitókép: RTL 

#Baleset-bűnügy#szász jános#rendező#banglades#ikerpár#vádemelés

Címlapról ajánljuk