Baleset-bűnügy

Megszólalt az RTL-nek az apa, akinek lányát 11 évre börtönbe küldené az ügyészség a budapesti antifasiszta támadások miatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 10:39

Zajlik a tavalyi, feltételezett neonácik ellen elkövetett támadások feltételezett kitervelőinek és kivitelezőinek előkészítő tárgyalása Budapesten. Az ügyészég az elsőrendű vádlottra, egy olasz nőre 11 év börtönt kért, a másodrendű vádlottra, egy német férfira 3 és fél évet. Ő beismerte tettét, a többiek tagadnak, a harmadrendű vádlott azt állítja, még a bizonyítékokat sem látta, amik alapján vádolják.

Három nap alatt tíz támadás is történt Budapesten, számolt be róla az RTL Híradó egy éve februárban. A történtek egybeestek az akkori Kitörés napi rendezvényekkel, amelyek alatt neonáci és szélsőjobboldali csoportok a második világháborúban Budapesten körbezárt német-magyar csapatok kitörési kísérletére emlékeztek, míg antifasiszta csoportok ellenük tüntettek. Erről a Híradó is beszámolt akkor.


Két német és egy olasz állampolgár ellen emeltek vádat tavaly októberben. Ilaria Salis , az elsőrendű olasz vádlott legutóbb a szörnyű magyar börtönkörülményekre panaszkodott. Most az ügyészég, a hétfői előkészítő tárgyaláson 11 évre börtönbe küldené a nőt. Az ügyészség azzal vádolja, hogy az összes támadást ő szervezte, és ő gondoskodott arról is, hogy a társai idejöjjenek. Az ügyészég ezt bűnszervezetnek minősítette. A perirat egyébként a támadások felsorolásából állt az ügyvéd szerint. A 11 év börtönt nem fogadta el a 40 éves Salis, ügyében mindenképpen tárgyalás lesz.

A nő édesapja Roberto Salis az RTL Híradónak elmondta, hogy aggódik a lányáért, a 11 évet nagyon soknak tartja, szerinte Olaszországban jóval enyhébb az ilyen ügyek megítélése.

Azt is mondta: ő és a család is támogatja lánya antifasiszta küzdelmét.

Ilaria Salis egyébként édesapja szerint antik nyelvekkel foglalkozik, és 40 éves.

Megszólalt az RTL-nek az apa, akinek lányát 11 évre börtönbe küldené az ügyészség a budapesti antifasiszta támadások miatt
Roberto Salis – Fotó: RTL Híradó

A másodrendű vádlott, egy német állampolgár viszont beismerte tettét, rá 3,5 évet kért az ügyészség. A vádlottak között van egy fiatal német nő is, aki állítása szerint nem is volt ott a támadásoknál. Ő és ügyvédje is azt állította: nem kapták meg a bizonyítékokat, amelyek alapján megvádolták a lányt. 

A vádlott végül bűnszervezetben való részvétel miatt 3 év fegyházat kapott, de míg az ügyészség súlyosbításért, addig a vádlott enyhítésért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

A támadások menete

Az ügyészség szerint az antifasiszta támadások menete az volt, hogy akiről azt feltételezték, hogy neonáci, azt egy jelre megtámadták. Az ütlegelés 30 másodpercig tartott, ezután egy újabb jelre a támadók továbbálltak. Az elkövetők ez alatt különböző csonttöréseket okoztak.

Nyitókép: Ilaria Salis a bíróságon 2024. június 29-én – Fotó: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#antifasiszta#támadás#budapest#per#vádlott#olasz#német#ilaria salis#roberto salis

Címlapról ajánljuk