Baleset-bűnügy

A Microsoft nevében telefonálnak a csalók, céljuk a bankkártyaadatok megszerzése

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 14:28

Ha kicsit is gyanús egy bejövő hívás, érdemes azonnal bontani a vonalat.

Az elmúlt napokban többen is bejelentést tettek a Microsoft nevével visszaélő, angol nyelvű telefonhívásokkal kapcsolatban – közölte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A csalók azt állítják, hogy a Microsoft technikai támogató részlegéről telefonálnak, és arról szeretnék meggyőzni az áldozatot, hogy számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, amit ők segítenek elhárítani. A hívások során a csalók angolul beszélnek, azonban a hívószámot meghamisítják, így magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

A kiberbűnözők célja, hogy rávegyék áldozatukat, hogy telepítse a RemoteAppot eszközére, amivel a csalók átvehetik az irányítást a számítógépe felett. Ezután arra bíztatják a hívott felet, hogy adja meg bankkártya adatait vagy lépjen be a netbankjába, amihez így a csalók is hozzáférhetnek.

A Microsoft ugyanakkor valójában soha nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen, illetve, hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához. 

„Amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, azonnal bontsuk a vonalat, és ha mégis kétség merült fel bennünk, hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát” – figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Nyitókép: Getty Images

#Baleset-bűnügy#csalás#microsoft#bankkártya#telefon

Címlapról ajánljuk