Baleset-bűnügy

171 millió forintot csalt ki egy idős, beteg embertől egy férfi

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 14:22

Vádat emeltek a férfi ellen, aki egy idős, beteg ember bizalmába férkőzött, hogy megszerezze a vagyonát. Az elkövető elérte, hogy részletekben az összes pénzét neki adja, a tartási szerződés ellenére az idős ember orvosi ellátását, speciális gyógyszereit sem biztosította. Miután meghalt, ingatlanját is eladta.  

Különösen nagy kárt okozó csalás, sikkasztás és gondozási kötelezettség elmulasztása miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy idős, beteg embert kihasználó, ötvenes éveiben járó férfi ellen. Az elkövető másfél év alatt 171 millió forintot csalt ki áldozatától – közölte az ügyészség.

A hasonló miatt korábban is szabadságvesztésre ítélt férfi 2018 tavaszán, röviddel feltételes szabadulása után az egyik Balaton-parti településen ismerkedett meg az akkor 76 éves, beteg sértettel. Miután megtudta, hogy az idős ember jómódú, a bizalmába férkőzött, hogy idővel megszerezze a vagyonát – áll a vádiratban.

Behálózta és elidegenítette családjától a mentálisan is hanyatló embert, majd 2020 februárjában és júniusában a budapesti és Balaton-parti ingatlanaira eltartási szerződést kötött vele. Ebben szintén átverte áldozatát, miután havi 120 ezer forint erejéig vállalta az ennél jóval nagyobb nyugdíjjal rendelkező sértett tartását, az ingatlanok összértékét pedig a valós, közel 100 millió helyett 55 millió forintban állapították meg.

A teljes befolyás alá került idős embernél elérte, hogy Budapestről, a családjától hozzá költözzön, és azt, hogy részletekben az összes pénzt levegye a számlájáról, majd a férfinak adja, melyet saját magára és családjára költött.

A vádlott a másfél év alatt összesen közel 171 millió forint kárt okozott a sértettnek, a tartási szerződés ellenére pedig a megfelelő orvosi ellátását, speciális gyógyszereit sem biztosította. Az idős ember 2020 júniusában hunyt el, az elkövető azonban már 2020 májusában, árulni kezdte a Balaton-parti ingatlant, melyet mintegy tíz nappal a sértett halála után el is adott. Az ügyészség vagyona elkobzását és börtönbüntetés kiszabását kérte.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Baleset-bűnügy#csalás#sikkasztás#gondozás#mulasztás#vádemelés#idős ember

Címlapról ajánljuk