Baleset-bűnügy

Feljelentették Kósa Lajost, a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 16:12

A korcsolyaszövetség elnökeként végzett tevékenysége miatt kértek Kósa ellen nyomozást

Feljelentették Kósa Lajost, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökét. A fideszes politikussal szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette, vagy bűnsegédi bűnrészessége, vagy annak bűnpártolása vétségének megállapítása miatt kérvényeztek nyomozást – írja a 24.hu egy birtokába került dokumentum alapján.

Kósa Lajos feljelentése Sebestyén Júlia korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázó ügyéhez kapcsolódik, akit több szülő is bepanaszolt a szövetségnél szakmai módszerei és emberi magatartása miatt. A szülők rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be.

A MOKSZ etikai és fegyelmi bizottságának elnöke végül májusban indított fegyelmi eljárást ellene. Sebestyén Júlia tagadta az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor tény, az elmúlt években több versenyzője is elhagyta. A múlt héten már egyébként kiderült, hogy a rendőrség az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoz kiskorú veszélyeztetése miatt.

A lap információi szerint a héten tanúmeghallgatások is voltak az ügyben. feljelentő emellett azt kérte, hogy Kósa mellett Váradi Orsolyával, a sportszervezet ügyvezetőjével, és dr. Bodó Barbarával, a szövetség etikai és fegyelmi bizottsága elnökével szemben is kezdeményezzen eljárást a hatóság. A feljelentő mindezt az általa benyújtott több tucat, állítása szerint bizonyító erővel bíró dokumentumra hivatkozva kérte.

 A lap érdeklődésére a BRFK közölte:

a nyomozás kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt folyamatban van, amelyet a BRFK Nyomozó Főosztálya folytat. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A lap megjegyzi: mivel Kósa Lajos országgyűlési képviselő, ezért mentelmi joga van, aminek felfüggesztéséről az Országgyűlés dönthet kétharmados többséggel. Mint írják, a parlamenti szokásjog alapján közvádas ügyekben szinte kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését javasolja az illetékes szakbizottság, ha az ügyészség ezt kezdeményezi.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Baleset-bűnügy#kósa lajos#moksz#sebestyén júlia#kiskorú veszélyeztetése#nyomozás#feljelentés

Címlapról ajánljuk