Baleset-bűnügy

Megfulladt a kórházban kapott ételtől egy Down-szindrómás fiú Tolnában

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 5:36

Mivel reggel is megette, a doktornő hozzájárult ahhoz, hogy mégis azt adjam neki – mondta az ápoló.

A Blikk cikke szerint egy Down-szindrómás fiú, Krisztián 2020-ban, még a Covid-járvány kezdetén megfulladt a kórházi ételtől egy Tolna vármegyei kórházban. 

A lap a fiú nevelőjével, Kiss Istvánnéval beszélt, aki elmondta, hogy hiába közölték az intézményben, hogy Krisztián nyelési nehézségekkel küzd, ennek ellenére pulykahúst adtak neki. A garatreflex-gyengeséget a lázlapon is feltüntették. A 64 éves nő összesen kilenc sajátos nevelési igényű fiatalt nevel a tengelici otthonában.

Három éve, október 24-én a Krisztián elkezdett hörögni, ezért a Covid-időszak elején a tüdőgyulladása miatt bevitték a sürgősségire, hogy ne maradjon gyógyszer nélkül. Másnap hajnalban és kora reggel telefonáltam, a nővér pedig azt mondta, minden rendben, szépen reggelizett. Ekkor leszögeztem, hogy a betegségéből adódó nyelési nehezítettsége, garatreflex-gyengesége miatt csak pépeset ehet, amit a főorvos akkor a lázlapján is feltüntetett

– emlékezett vissza a Blikknek Kiss Istvánné, akinek a figyelmeztetése ellenére negyed 12-kor csirkés pulykaragut adtak Krisztiánnak, amitől megfulladt.

Engem nem is értesítettek azonnal, csak 3 és fél órával később

– magyarázta Krisztián nevelője.

A lap cikke szerint Krisztiánt csecsemő kora óta ő nevelte. 

Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt emelt vádat az egyik Tolna vármegyei kórház orvosával és ápolójával szemben, akiknek szerdán kellett megjelenniük a Szekszárdi Járásbíróságon.

Az ápoló, aki pulykát adott Krisztiánnak, azzal védekezett, hogy amikor a doktornő mondta neki az ebéd előtt, hogy pépes kaja kellene Krisztiánnak, addigra már nála volt a normál étele.

Mivel reggel is megette, a doktornő hozzájárult ahhoz, hogy mégis azt adjam neki

– mondta a nővér.

„Amíg a maradék levest a WC-be öntöttem, Krisztián ült az ágyán. Amikor az ajtóból visszanéztem, már folyt a nyál a szájából. Visszamentem hozzá, ő pedig eldőlt. Ütögettem a hátát, de nem is köhögött. Próbáltam felállítani, ám nem tudtam még ülő helyzetbe sem hozni. Szívót tettem a szájába, de nem működött, a másik pedig az alagsorban volt. Amikor a doktornő is elkezdte ütögetni a hátát, már eszméletlen volt, az új szívóval pedig jöttek fel ételdarabok. Próbáltuk újraéleszteni, közben hívtuk az újraélesztő teamet is, akik először rossz helyre mentek” – emlékezett vissza az elsőrendű vádlott. A doktornő és a nővér nem érzi magát felelősnek Krisztián haláláért, mivel szerintük a beteg halálát nem félrenyelés okozta, hanem az etetés után öt perccel bekövetkező hányás.

Ezt pedig több betegség is okozhatta, de ez önmagában nem indokolja a pépes étel adását

– indokolták.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Baleset-bűnügy#fulladás#kórház#down szindróma#krisztián#étel#nyelési nehézség

Címlapról ajánljuk