Baleset-bűnügy

Tizenegy ember törte el a gerincét náluk, börtönbe kerülhetnek egy trambulinpark vezetői

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 15:45

Az ujjukat sem mozdították azért, hogy a látogatóik biztonságban legyenek. 

Börtönbüntetésre számíthat annak a brit trambulinparknak a két korábbi főnöke, ahol 11 embernek tört el a gerince – köztük háromnak egyetlen nap alatt – írja a Metro.

Mindhárom ember akkor szenvedett gerincsérülést, amikor 2017-ben ugyanazon a napon a Flip Out Chester nevű helyen egy majdnem 4 méteres toronyból egy habszivaccsal töltött gödörbe ugrottak. 

A parkban olyan gyakran történtek sérülések, hogy a brit Országos Egészségügyi Szolgálat, az NHS vezetői találkozót követeltek a park vezetőivel, hogy megvitassák a biztonsági aggályokat. Egy helyi kórház arra figyelmeztetett, hogy „túlzott nyomás nehezedik a specialista sebészekre” a „napi rendszerességgel bekövetkező sérülések miatt”. 

A 33 éves David Shuttleworth és a vele egyidős Matthew Melling a Chesteri Koronabíróságon elismerték, hogy az egészségügyi és biztonsági törvény értelmében nem akadályozták meg, hogy a vendégek veszélynek legyenek kitéve. 

Az ügyészek 270, 2016 decembere és 2017 februárja között a parkban történt incidenst vizsgálták meg. A Cheshire West and Chester Council által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a vállalkozás „teljesen figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat”.

A tanács közölte, hogy a napi szinten bekövetkezett sérüléseknek felnőtt és gyermek áldozatai is voltak, és tizenegy ember törte el a parkban a gerincét. 

Az egyik sérült, Lucy Jones elmondta, hogy 2017-ben, amikor leugrott a toronyból, sikoltozott kínjában. „Ülő helyzetben landoltam, ahogy azt javasolták. De amikor földet értem, életem legnagyobb fájdalmát éreztem. Egy ideig nem tudtam lélegezni és nem éreztem semmit” – fogalmazott. A nővérként dolgozó Jones-nak az eset után egy ötórás műtétre volt szüksége, fémrudakat ültettek a hátába. 

Egy másik áldozat, az akkor 21 éves Ceri Jones a vizsgálat során arról beszélt, hogy „roppanást hallott”, amikor a csigolyái „szétrobbantak a becsapódáskor”, és ő is súlyos sérüléseket szenvedett. 

Eközben a négygyermekes anyukát, Michelle Conwayt össze kellett varrni, miután leszakadt a felső ajka. A sérülés akkor történt, amikor megpróbált leugrani egy falról egy trambulinra.

Az Egyesült Királyságban 30 központtal rendelkező Flip Out szóvivője elmondta: „Az incidensek egy adott berendezéshez kapcsolódnak, amelyet azonnal leállítottak. A rendszereink és az eljárásaink is jelentős fejlődésen estek át az incidensek óta”. 

Shuttleworth és Melling akár két év börtönbüntetésre és pénzbírságra is számíthat. 

Nyitókép: Nadzeya Haroshka / Getty Images

#Baleset-bűnügy#egyesült királyság#trambulin#trambulinpark#baleset#gerinctörés#gerinc#hát

Címlapról ajánljuk