Baleset-bűnügy

Elkérte a telefont, hogy zenét hallgasson, majd utalt magának 19 milliót

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 9:29

Ezt úgy tudta megtenni, hogy a telefonra beállított netbank belépési kódja megegyezett a készülék feloldókódjával.

Három részletben 19 millió forintot utalt magának egy férfi az ismerőse bankszámlájáról, a rendőrség csalás bűntett, valamint lopás vétség miatt folytatott ellene nyomozást – írta a police.hu.

A gyanú szerint a férfi tavaly augusztusban két nő társaságában italozott egyik ismerősével annak újbudai lakásán. Elkérte a sértett mobiltelefonját, hogy zenét tudjanak hallgatni róla, de elvitte a készüléket, és azzal három részletben 19 millió forintot utalt magának. Ezt úgy tudta megtenni, hogy a telefonra beállított netbank belépési kódja megegyezett a készülék feloldókódjával.

A XI. kerületi rendőrök a feltételezett elkövető számlájáról több mint 18 millió forintot tudtak lefoglalni, amit visszaadtak a sértettnek. A bűncselekményekkel gyanúsítható férfi körözését tavaly augusztusban rendelték el, de B. Loránd március 29-én egy másik ügyből kifolyólag jelent meg az V. kerületi kapitányságon, és ott fogták el.

Az újbudai nyomozók a férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett, valamint lopás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. B. Loránd a bűncselekmények elkövetését beismerte, azonban érdemi vallomást nem tett. A nyomozók a nyomozást lezárták, az iratokat átadták az ügyészségnek.

A rendőrség közleményéből az is kiderült, hogy az online csalások elleni tevékenységüket Mátrix Projektnek nevezik, megelőzést célzó tanácsok pedig a KiberPajzs oldalán olvashatók.

Az RTL Híradó korábban egy másik csalásról számolt be: Tímea adatait kicsalva, a nevében vettek fel majdnem egymillió forint személyi kölcsönt saját online banki felületén keresztül.


Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Baleset-bűnügy#csalás#lopás#rendőrség#online csalás#telefon

Címlapról ajánljuk