Baleset-bűnügy

Vádat emeltek a mogyoróallergia miatt meghalt kisfiú tanárnője ellen

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 9:26

A tanárnő tudott arról, hogy a kisfiú allergiás, mégis mogyorós ostyát adott neki.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban egy szülinapi ünnepségen, gondatlanul földimogyorós édességet tett a sértett padjára is, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a 6 éves kisfiú mogyoróallergiában szenved, közölte az ügyészség. 

A kisfiú evett az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

A vádirat szerint a vádlott napközis tanárként dolgozott egy budapesti általános iskola egyik első osztályában, amelynek tanulója volt a kisfiú is. A sértettnek mogyoróallergiája volt, amiről a vádlott is tudott, mivel azt a szülők a gyermek tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőíven, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték az iskola és a tanítók felé.

A tanteremben az egyik gyermek születésnapját ünnepelték éppen. Az ünnepelt által hozott, bolti csomagolású édességeket (köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat) a tanárnő külön tányérokra porciózta, majd az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért. Ennek megfelelően az allergiás kisfiúnak és a padtársának is tálaltak az édességekből, amelyek között volt 2-2 darab ostyarúd is. A kisfiú fogyasztott is a mogyorós édességből, majd rövid időn belül rosszul lett. 

A telefonon értesített szülők gyorsan megérkeztek az iskolához, majd autóval orvoshoz indultak a kisfiúval, akinek azonban útközben romlott az állapota, ezért a szülők egy benzinkútnál megálltak, és a gyermekükhöz mentőt hívtak. 

A segélyhívásra két mentőegység is érkezett a helyszínre, azonban a kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

A közlemény szerint a tanárnő – aki a munkaköri leírása szerint személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért – ezzel gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halálesettel.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a tanárnőt halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoz a vádiratban.

A tragikus esetről 2022. januárban a Híradó is beszámolt:


Nyitókép (ilusztráció): Getty Images

#Baleset-bűnügy#mogyoróallergia#allergia#meghalt#nápolyi#ostya#mentők#tanárnő#ügyészség#vádemelés

Címlapról ajánljuk