Baleset-bűnügy

Önkormányzattól, közintézménytől, alapítványotól, ismerőseitől és facebookozókból csalt ki súlyos tízmilliókat

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 11:25

Változatos módszerekkel csapott be másokat, és tett szert több tízmillió forintos haszonra egy 34 éves csaló. 

Vádat emelt a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség csalás miatt egy 34 éves, korábban is csalás miatt elítélt férfi ellen, aki változatos módszerekkel csapott be másokat, és tett szert több tízmillió forintos haszonra -- közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel. A férfi áldozatai között önkormányzatok, saját ismerősei, alapítvány, és facebookozók is voltak.

A vádlott egy közintézmény gazdálkodási részlegétől 38,7 millió forintot szerzett meg úgy, informatikai karbantartónak adva ki magát hozzáférést kapott a rendszerükhöz. A csaló telefonon azzal jelentkezett be, hogy egy óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak, majd megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és -aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Miután így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést, a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi édesanyja számlájára utalta a pénz.

A legfajsúlyosabb csalásnak az ügyészség azt nevezte, amikor a férfi szintén pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy önkormányzati gazdasági ellátó szervhez ment, ahol a csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának.

Az ügyészség közlése szerint 2022 tavaszán a férfi az édesanyja lakását álnéven kiadásra hirdette meg a közösségi médiában, és hat különböző sértettől is vett át bérleti díj és kaució címén összegeket, azonban a lakást különböző okokra hivatkozva mégsem adta ki nekik.

Ismerőseit közben azzal verte át, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefont szerezni akár saját használatra, akár befektetési célból. Azt állította például, hogy egy telefonszaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron értékesítené, megduplázva a sértettek pénzét. Megtévesztett ismerőseitől vagy direkt a készülékekre, „befektetésre” kérte el a pénzt, vagy kölcsönöket vett fel.

A férfi egy alapítványtól úgy csalt ki közel másfél millió forintot, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért. Később hasonló indokokkal az alapítvány vezetőjét külön megkárosította 300 ezer forinttal.

Az ügyészség a jelenleg letartóztatásban lévő férfit 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, illetve azt is indítványozza, hogy egy korábban, szintén csalás miatt – felfüggesztve – kiszabott 2 éves büntetés végrehajtását rendelje el a bíróság – áll a közleményben.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

 

#Baleset-bűnügy#csaló#csalás#átverés#önkormányzat#közintézmény#ügyészség

Címlapról ajánljuk