Baleset-bűnügy

„Egy bátor demonstráló öngyilkos célja, hogy végezzen magával, a bátortalan csupán kivégezteti magát a rendőrökkel” – megszólalt a volt túsztárgyaló az esztergomi robbantásról

Nagy MartinNagy Martin

2023. szeptember 21. 18:45

Az esztergomi robbantó vélhetően nemcsak önveszélyes volt, hanem valami olyasmivel fenyegetőzött, ami veszélyt jelentett a szomszédokra is – mondta Végh József kriminálpszichológus, volt túsztárgyaló. Szerinte sok esetben előfordul, hogy a rendőrség úgy érzi, szakszerű volna beavatkozni, hogy ne történjen nagyobb baj, de a jogi feltételek még nem állnak rendelkezésre.

„Nagyon nagy szomorúság, sajnálom a srácokat, és becsülőm őket azért, ahogy dolgoztak. 

Csak az tudja, mire vállalkoztak, aki maga is csinálta már. (…) Minden ország olyan közbiztonságot kap, amilyenbe invesztál. Sem az erkölcsi, sem az anyagi megbecsülése nincsen rendben a rendőröknek

– mondta el az rtl.hu-nak Végh József kriminálpszichológus, volt túsztárgyaló, amikor arról kérdeztük, hogyan fogadta az esztergomi robbantás hírét. 

Hangsúlyozta: az esztergomi tragédiában valójában nem túsztárgyalás történt, hanem az egy elzárkózott, közveszélyes fenyegetőző ember esete volt. Ilyenkor meg kell ismerni az indítékot, az elkövető „küldetését”, és azt, hogy mit akar elérni. 

Esztergomi robbantás: a volt túsztárgyaló szerint nem biztos, hogy csapdába csalták a rendőröket
Végh József kriminálpszichológus, volt túsztárgyaló. Fotó: RTL Reggeli

Egy bátor demonstráló öngyilkos célja, hogy végezzen magával, míg a bátortalan csupán kivégezteti magát a rendőrökkel, de minkét eset az elkövető halálával végződik. Ilyenkor nagyon résen kellene lenni, tudni kellene manipulálni ahhoz, hogy valaki visszafordítsa az elkövetőt – magyarázta a kriminálpszichológus. Az esztergomi robbantó gyógymasszőrről azt mondta:

Nem biztos, hogy csapdába csalta a rendőröket. Lehetséges, hogy valami olyasmivel fenyegetőzött, ami veszélyt jelentett a szomszédokra is. Nemcsak önveszélyes magatartást tanúsított, hanem valószínűleg közveszély okozásával fenyegetés is történt, ha olyan nagy erősségű robbantást helyezett kilátásba, ami a szomszédokra is veszélyt jelenthetett

– fogalmazott Végh József. Hozzátette, ilyen esetben nincs idő halasztásra, a rendőrség kénytelen azonnal lépni, megakadályozni és elfogni a veszélyes személyt.

Csütörtökön a Zsaruellátó nevű civil egyesület a rendőrök lőfegyverhasználatának megkönnyítését követelte az esztergomi házrobbantásban meghalt rendőr esetére hivatkozva. Ezzel kapcsolatban Végh József azt mondta:

Sok esetben előfordul, hogy a rendőrség úgy érzi, szakszerű volna beavatkozni, hogy ne történjen nagyobb baj, de a jogi feltételek még nem állnak rendelkezésre.

Hozzátette, nem tudja, a fegyverhasználaton kellene-e módosítani, mert szerinte lehetséges, hogy más eszközzel is meg lehetett volna oldani a helyzetet. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem volt jelen a helyszínen, így nehéz megítélni a történteket. 

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök éjszaka kiadott sajtóközleményében azt állította: a rendelkezésre álló információk alapján az állapítható meg, hogy rendőri mulasztás nem történt az ügyben.

Mint arról részletesen beszámoltunk, szerda este robbanás történt Esztergom külterületén egy családi házban, ahol egy zavart férfi robbanthatott fel valamit, feltehetően egy vagy több gázpalackot. Az eddigi információk szerint a robbanásban meghalt a TEK egyik munkatársa és a robbantó is, és összesen tizenegyen megsérültek, egyikük súlyosan. 

A Híradó késő este a helyszínen forgatott:


Úgy tudjuk, az esztergomi robbantó gyógymasszőr volt, akit több hónapja ki akartak lakoltatni. A helyszín továbbra is le van zárva, információink szerint az elkövető holtteste csütörtök kora délután még a romok alatt volt. Helyszíni tudósítónk szerint egy traktor, délután pedig egy daru érkezett a romokhoz. A sérülteket az esztergomi kórházban és a Honvédkórházban ápolják.

Az esztergomi robbantással kapcsolatos összes hírünket megtalálja itt.

Nyitókép: RTL Reggeli

 

#Baleset-bűnügy#végh józsef#kriminálpszichológus#esztergomi robbantás#közveszély okozása#ma

Címlapról ajánljuk