Belföld

Esztergomi robbantás: a Zsaruellátó szerint jogszabályt kellene módosítani, lőhessen a rendőr

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 21. 11:56

A Zsaruellátó nevű civil egyesület a rendőrök lőfegyverhasználatának megkönnyítését követeli az esztergomi házrobbantásban meghalt rendőr halála apropóján.

Hány rendőrnek kell még meghalnia???

– tette fel a kérdést a nagy facebookos követőtáborral rendelkező Zsaruellátó csütörtök délelőtti posztjában.

A poszt apropója az, hogy a szerda esti esztergomi házrobbantásban életét vesztette egy rendőr is, a Terrorelhárítási Központ (TEK) túsztárgyalója, ráadásul többen súlyosan meg is sérültek.

A „Zsaruellátó - A Mindennapi Hősökért Egyesület” 2015-ben alakult, és kezdetben a déli határon dolgozó rendfenntartók munkakörülményeiről számolt be részletesen. A civil kezdeményezés azóta gyakorlatilag a rendőrség, a büntetetés-végrehajtás, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és társszerveik szócsövévé vált.

A most közzétett posztban a civil egyesület a rendőrök lőfegyverhasználatának megkönnyítését követeli.

Ránk nem vigyáz senki. Sem a jogszabály nem véd meg, sem a parancsnokság, sem más. Az ügyészek hónapokig rágódnak rajta, hogy vajon helyesen jártak-e el a bajtársak, vagy épp volt-e rajtuk sapka az intézkedés során

– írják a posztban, a mellett érvelve, hogy jogszabályt kellene módosítani, hogy a rendőrök könnyebben használhassanak lőfegyvert „amikor veszély áll fenn”.

Belénk verték, hogy ne vedd elő a fegyvert, ne használd, ne merd megvédeni magad, mert akkor esetleg rossz lesz a statisztika, netán még te jutsz börtönbe, mert a fotelből megállapítják hónapok alatt azt, amire neked a küldésen csupán a másodperc törtrésze jut: ő, vagy te.

A Zsaruellátó posztja szerint a jelenlegi szabályozás azért rossz, mert nem jelent visszatartó erőt a bűnelkövetők számára, miközben a rendőröket a társadalom nem tiszteli, a döntéshozók pedig nem foglalkoznak az érdekeikkel.


Nyitókép: rendőr a szerdai robbantás helyszínén, Esztergom külterületén, 2023. szeptember 20-án este – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Belföld#rendőrség#jogszabály#zsaruellátó#fegyverhasználat#esztergomi robbantás

Címlapról ajánljuk