A diófeldolgozó szalag bekapta egy munkás kezét, eljárás indultA baleset során a férfi súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett.
Baleset-bűnügy

Elítélték az ügyvezetőt, akinek a cégénél a diófeldolgozó szalag bekapta egy munkás kezét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 10:41

A baleset során a férfi súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett.

A Fonyódi Járási Ügyészség közlése szerint maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, akinek ügyvezetőként elkövetett mulasztásai miatt szenvedett az egyik alkalmazottja súlyos munkahelyi balesetet.

A férfi ügyvezetője volt egy mezőgazdasági cégnek, ahol karbantartóként foglalkoztatta a megfelelő szakképzettséggel és orvosi alkalmassági véleménnyel nem rendelkező, speciális munkavédelmi oktatásban nem részesült sértettet, akinek a feladatát képezte egy diófeldolgozó gépsor karbantartása.

A gépsor veszélyes terei azonban nem voltak megfelelő módon elhatárolva, a berendezés a szükséges védőburkolatok hiányában üzemelt, illetőleg a gépsor veszélyes helyeinek közelében nem került elhelyezésre vészleállító kapcsoló. A vádlott emellett nem tett az ellen, hogy a sértett szakszerűtlen módon kikapcsolása nélkül, üzemelés közben végezzen az eszközön beállításokat.

Ilyen előzmények után a sértett az üzemben lévő gépsoron végzett beállítást, amikor elveszítette az egyensúlyát és a kezében tartott villáskulcsot a diófeldolgozó szalag elkapta, majd azzal együtt a kezét a szalag és feszítődob közé berántotta.

A sértett a baleset során súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Baleset-bűnügy#dió#feldolgozás#szalag#üzem#telephely#baleset#ügyvezető#cég

Címlapról ajánljuk