Baleset-bűnügy

Ritka agyevő amőba ölt meg egy georgiai lakost, aki a tóban úszva fertőzödött meg

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 16:25

Egy hete egy kétéves gyermek halt meg a kórokozó miatt.

Meghalt egy georgiai lakos, miután megfertőződött egy ritka agyevő amőbával, közölte az állam közegészségügyi minisztériuma.

Az egészségügyi tisztviselők pénteki közleményükben azt írták, hogy az áldozat – akinek sem a nevét, sem a nemét, sem a korát nem közölték – egy édesvízi tóban úszva fertőződött meg a Naegleria fowleri nevű, agyszövetet elpusztító amőbával.

Az eset alig egy héttel azután történt, hogy egy 2 éves nevadai gyermek szintén az amőba miatt halt meg. 

A Naegleria fowleri egy csak mikroszkóppal látható amőba, amely a talajban és a meleg édesvízben él, beleértve a tavakat, tavakat, víztározókat, folyókat és forrásokat.

Az amőba akkor fertőzi meg az embereket, amikor szennyezett víz kerül az orrba, és az amőba az agyba vándorol. A medencékben a klór miatt ritkán fertőzi meg az embereket, és a kezelt ivóvízben sem található meg. A fertőzés nem terjed emberről emberre, emlékeztet az ABC News.

A Naegleria fowleri a CDC szerint primer amőbás meningoencephalitist okoz: ez a központi idegrendszer megbetegedésével jár, amely szinte mindig halálos kimenetelű.

A tünetek a szennyezett vízzel való érintkezés után 1-12 nappal kezdődnek. 

Az I. stádiumban fejfájás, hányinger, hányás és láz jelentkezik, a II. stádiumban merev nyak, görcsök, hallucinációk, megváltozott mentális állapot és kóma jelentkezik.

A betegek általában a fertőzést követő egy és 18 nap között halnak meg. 

A CDC szerint 1962 és 2022 között 157 PAM-esetet jelentettek az Egyesült Államokban, a legtöbb eset a nyári hónapokban fordult elő. Ebből a 157 emberből mindössze négyen élték túl a fertőzést.

Nyitókép: Pixabay

#Baleset-bűnügy#agyevő amőba#naegleria fowleri#fertőzés#amőba#georgia

Címlapról ajánljuk