Baleset-bűnügy

Reagált az Energiaital Szövetség a kómába esett 18 éves esetére

rtl.hurtl.hu

2023. július 28. 8:27

A koffein mértéktelen fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet az Energiaital Szövetség, miután egy 18 éves energiaitalivó kómába esett. 

Koffeinmérgezést kapott, és kómába esett egy 18 éves fiatal, aki „szinte víz helyett itta” az energiaitalokat. Az eset után megszólalt az Energiaital Szövetség, ami egy közleményben a „mértéktelen élelmiszer fogyasztás veszélyeire” hívta fel a figyelmet.

A szövetség közölte, hogy „minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonságos”, és kiemelték:

az energiaital nem pótolja a vizet, nem üdítő, nem sportital.

Hozzátették, hogy gyermekeknek nem csak az energiaital nem ajánlott, hanem semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kóla és a kávé sem.

Közölték, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos kutatása szerint „egy egészséges felnőtt naponta összesen 400 mg koffeint aggálymentesen elfogyaszthat” - azaz megihat például 5 doboz (250 ml) valódi energiaitalt.

A dohányboltokba száműznék az energiaitalokat

A Fiatal Családosok Klubja márciusban azt javasolta, hogy cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan az energiaitalok elérhetőségét is korlátozzák a 18 évnél fiatalabbaknak.  Azt szeretnék elérni, hogy csak dohányboltokban lehessen a terméket megvásárolni. Az Energiaital Szövetség erre úgy reagált: nem lehet mindent eldugni a gyerekek elől.

Az energiaital, de a kóla sem való a gyerekeknek

Az Energiaital Szövetség főtitkára januárban a Reggeliben arról beszélt, hogy a gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: sem kávé, sem energiaital, sem kóla. A szövetség szerint ez a felelősségteljes viselkedés és kommunikáció elvárható lenne minden olyan gyártótól, amelynek üdítőitalában cukor es koffein található.


Nyitókép: RTL

 

#Baleset-bűnügy#kóma#koffeinmérgezés#energiaital#energiaital szövetség

Címlapról ajánljuk