Baleset-bűnügy

Újbudai rendőrgyilkosság: nem szélesítik a fegyverhasználat jogát, más megoldáson dolgozik a rendőrség

rtl.hurtl.hu

2023. július 6. 15:26

A rendőrkapitány beszámolt a januári tragédia szakmai tanulságairól.

Nem tervezi szélesíteni a rendőrség a fegyverhasználati jogot, viszont hatféle testkamerát tesztelnek jelenleg – ez derült ki a rendészeti bizottság csütörtöki ülésén, ahol az országos rendőrfőkapitány a januárban történt újbudai rendőrgyilkosság szakmai tanulságairól számolt be.

Az eseményen Kósa Lajos és a Mi Hazánk is a fegyverviselési jog kiterjesztéséről beszélt, viszont Balogh János rendőrfőkapitány azt mondta, hogy „lőfegyverek helyett sokkolót a rendőrök kezébe, és kamerát a ruhájukra”.

A meghallgatást az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága tartotta csütörtökön Baumann Péter halálával kapcsolatban. Az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás, a rendőrség még nem küldte tovább az ügyészségnek vádemelési javaslattal az ügyet, Balogh sem tudott újat mondani róla a bizottság előtt, írja a HVG.

A rendőrség szerint viszont a belső vizsgálat arra jutott, hogy az őrjöngő Sz. Szilárdhoz kivonuló kollégáik mindent jogszerűen és a rendőrségi belső szabályzatnak megfelelően csináltak. A lap szerint a bizottság viszont elsősorban arra volt kíváncsi, hogy jogalkotóként mit tudnak tenni azért, hogy ne tudjon egy őrjöngő végezni egy szolgálatot teljesítő, intézkedő rendőrrel.

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa szerint gond, hogy „a rendőrök nem merik használni a pisztolyukat, fegyvereiket”. Balogh erre azt válaszolta:

a lőfegyverek használata olyan végső megoldás, amiből „nagyon nehéz a reparáció”, hiszen olyan sérüléseket okoznak, amik vagy megölik, vagy súlyosan befolyásolják annak az életminőségét, akit golyó ér.

Éppen ezért ha a fegyverhasználati jogot kiterjesztenék, azzal szerinte átszakadna egy olyan erkölcsi gát, amit eddig még senki nem lépett át. Elmondása szerint a rendőrök sem szoktak panaszkodni arra, hogy a fegyverhasználatra vonatkozó szabályok túlságosan korlátoznák őket bármiben.

Nem kizárt viszont, hogy néhány éven belül Magyarországon is széles körben lehet testkamerájuk a rendőröknek: a testkamerás rendszert bonyolult kiépíteni, de jelenleg hatféle változatot tesztel a rendőrség. 

A januári tragédiáról az RTL Híradó riportját alább lehet megtekinteni:

Nyitókép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. – Fotó: Máthé Zoltán / Máthé Zoltán

#Baleset-bűnügy#újbuda#rendőrgyilkosság#parlament#bizottság#rendőrfőnök#meghallgatás#baumann péter#fegyver

Címlapról ajánljuk