Baleset-bűnügy

Brutális, milyen összegeket buknak a netes és mobilos csalók magyar áldozatai

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 14:21

Milliárdokat csalnak ki magyar áldozatoktól banki csalók, akik az utóbbi hónapokban egyre sikeresebbek. 

Többszörösére ugrott az internetes banki csalások száma – írta a Bank360.hu. Az egy vagy több lépéssel mindig a hatóságok előtt járó csalók interneten és mobiltelefonon cserkészik be az áldozataikat, akik átlagosan több százezer forintot is bukhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint drasztikus mértékben nő a bankszámlás, bankkártyás csalások száma: 2023 első negyedévében minden korábbinál több alkalommal, összesen 4150 esetben jártak sikerrel a bűnözők, akik így 3,1 milliárd forintnál is több kárt okoztak a bankszámla- és bankkártya-tulajdonosoknak.

A csalók általában az interneten vagy mobiltelefonon keresztül cserkészik be az áldozataikat. Az internetes csatornákon keresztül több mint 1300 sikeres visszaélés történt három hónap alatt csaknem 2 milliárd forint értékben. Mobiltelefonon keresztül mintegy 2800 bűnöző járt sikerrel, ők csaknem 1 milliárd forint kárt okoztak.

A legnagyobb károkat az adathalászok (39 447 esetben több mint 1,1 milliárd forint okozott kár), és a manipulátorok okozzák.

A pszichológiai manipulációval, megtévesztéssel operáló csalók által okozott károk száma 238 volt, sajnos ezekben az esetekben a bűnözők viszonylag nagy összeggel károsították meg az áldozatokat: az átlagos kár 256 ezer forint volt. Problémát jelent, hogy ilyenkor az ügyfelek maguk adják meg azokat az adatokat, hagyják jóvá azokat a tranzakciókat, amelyekkel a csalók megszerzik a pénzüket, emiatt általában kártérítésben is hiába reménykednek – hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

Nyitókép: Unsplash

#Baleset-bűnügy#banki csalás#internetes csalás#csalás#pénzügy

Címlapról ajánljuk