Baleset-bűnügy

Kiakadtak a családtagok, kevesellték a 15 év börtönt a részegen 5 embert halálra gázoló férfinál

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 17:00

Az áldozatok családtagjai mellett a szlovák főügyész is súlyosabb ítéletet követelt.

„Tizenöt év, és a gyerekeink a sírban fekszenek. Fellebbezésre szólítom fel az ügyészt, ennek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz. Ittas sofőrök járnak az utakon és úgy gondolják, megtehetik. Öt meggyilkolt emberért 15 év, ez mi?” – mondta az egyik áldozat, a 19 éves Natália édesapja a Pozsonyi Járásbíróságon azon a tárgyaláson, ahol egy ötös halálos gázolást tárgyaltak.

A Paraméter.sk cikke szerint a baleset tavaly október 2-án történt Pozsonyban, öt halálos áldozata és több sérültje volt. A vád szerint a sofőr súlyosan ittas állapotban százas tempó mellett az autójával belecsapódott egy buszmegállóban várakozó 40 ember közé. Az áldozatok mind egyetemisták voltak: egy szerelmespár, egy 21 éves lány és egy férfi, illetve egy ipolybalogi magyar fiú.

Dušan Dědečeket csütörtökön 15 év börtönre ítélték, emellett 10 évre eltiltották a járművezetéstől, és három év pártfogói felügyeletet rendelt el a bíróság.

Az ítélethirdetésen részt vettek azok a diákok is, akik túlélték a balesetet. Csalódottan és dühösen hagyták el a tárgyalótermet.

Nem csak a túlélők, hanem Maroš Žilinka főügyész sem volt elégedett az ítélettel, fellebbezés benyújtására adott utasítást. Žilinka szerint az öt ember halálát okozó sofőr 15 év börtönbüntetése indokolatlanul alacsony és nem tart vissza másokat sem a hasonló bűncselekmények elkövetésétől.

A vádlott elfogadta a büntetést.

Nyitókép: Rendőrök egy többszörös halálos gázolás helyszínén, Pozsony belvárosában 2022. október 2-án. Fotó: MTI/TASR/Martin Baumann

#Baleset-bűnügy#szlovákia#gázolás#pozsony#ítélet#fellebbezés#Dušan Dědeč

Címlapról ajánljuk