Kiszabadult a börtönből, aztán másnap brutálisan meggyilkolt két hajléktalant a szegedi férfi – életfogytiglant kapottA férfit korábban többször ítélték el.
Baleset-bűnügy

Kiszabadult a börtönből, aztán másnap brutálisan meggyilkolt két hajléktalant a szegedi férfi – életfogytiglant kapott

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 15:57

A férfit korábban többször ítélték el.

Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki a szabadulását követő napon ölt meg brutálisan két hajléktalant 2021 elején Szegedén, írja az MTI. A korábban többször büntetett férfit különös kegyetlenséggel, több ember és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben, emberölés előkészületében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság. Az ítélőtábla döntött arról, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A két sértett és harmadik társuk Újszegeden, egy kiserdőben alakított ki fából és fóliából lakóhelyiséget. A vádlott alkalmi ismerősük volt, néha a sértettek engedélyével ott tartózkodhatott, de ott nem aludhatott. A vádlott, kihasználva az egyik sértett távollétét, beköltözött lakrészébe, és néhány napot ott aludt. A visszatérő sértett ezt észrevette, és elzavarta a vádlottat.

A vádlott 2021. január 6-án már sötétedés után tért vissza az erdőbe, a külön helyiségben alvó áldozatokat előbb egy ötvencentis, fanyelű bozótvágó késsel többször fejbe ütötte, majd elvágta a torkukat. A férfi távozott a helyszínről,. A rendőrök az akkor érvényben lévő kijárási korlátozás miatt a városban igazoltatták, s miközben átvizsgálták, apróbb vércseppeket vettek észre a ruháján. A vádlott maga mondta el, hogy megölt két embert.

A helyszínre visszatérve azt mondta a rendőröknek, ha a harmadik férfi is ott lett volna, őt is megöli.

A férfi néhány részletet leszámítva az emberöléseket elismerte, és bár azt vallotta, csupán egyszer ütötte meg az első áldozatot, a szakértői vélemény szerint 17 alkalommal sújtott le a kezdetben védekezni próbáló férfi fejére a machetével. Állítása szerint miután végzett az erősebb testalkatú áldozattal, észrevette a bejáratnál a másik ott lakó, beteges, nehezen mozgó férfit, aki visszament a lakrészébe. A vádlott úgy fogalmazott, úgy érzete, nem maradhat tanúja a történteteknek, ezért utánament, s bár úgy látta, a férfi kezeit összekulcsolva imádkozik, őt is többször megütötte a bozótvágó késsel, majd elvágta a torkát. Az áldozatok nyakának átvágását azzal indokolta a vádlott a bíróság előtt, nem akarta, hogy áldozatai tovább szenvedjenek.

A szakértői vélemények szerint a vádlott állításával szemben a második áldozat nagy valószínűséggel aludt, amikor a támadás érte, nem találtak rajta semmilyen védekezésre utaló nyomot. A táblabíróság döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletének büntetésre vonatkozó részét, ám a vádlottat több más bűncselekmény mellett emberölés előkészületében is bűnösnek mondta ki.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a vádlott személyisége nem teszi alkalmassá arra, hogy valaha is a társadalom hasznos és törvénytisztelő tagjává váljon. A társadalom védelme elsőbbséget élvez, és a most kiszabott büntetésnek visszatartó erővel kell hatnia mindazokra, akik ilyen jellegű és súlyú cselekményt követnek el. Az esettel korábban az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#gyilkosság#szeged#hajléktalan#ítélet#életfogytiglan

Címlapról ajánljuk