„Mintha kisebb bomba robbant volna” – munkagépekkel csinált magának saját vízpartot egy üdülőtulajdonos a BalatonnálAz önkormányzati tulajdonú, növényzettel borított területet markolóval tüntette el. A kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa egyszerűen elbirtokolta a zánkai önkormányzat területét.
Baleset-bűnügy

„Mintha kisebb bomba robbant volna” – munkagépekkel csinált magának saját vízpartot egy üdülőtulajdonos a Balatonnál

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 20:16

Az önkormányzati tulajdonú, növényzettel borított területet markolóval tüntette el. A kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa egyszerűen elbirtokolta a zánkai önkormányzat területét.

Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyzetméternyi mocsaras, lápos területet, és tómederré változtatták azt – közölte Filep Miklós, a település polgármestere az MTI megkeresésére.

A polgármester elmondta, a falugondnokság vette észre a hét elején, hogy az egyik zánkai ingatlan előtti önkormányzati tulajdonú, növényzettel borított területet

munkagépekkel kimarkolták.

Filep Miklós elmondta, hogy a rendőrség mellett bejelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál, nemzeti parknál és a vízügynél is.

Mintha kisebb bomba robbant volna, a növényzet és a talaj eltűnt az élővilágával együtt, a helyén már a Balaton hullámzik

– fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az érintett ingatlan a helyi építési szabályzat szerint zöldterület besorolású, amely állandóan növényzettel fedett, a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést, a testedzést szolgálja. A 6/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint ide parti sétány kialakítását tervezik.

Kiss Balázs Tamás zánkai aljegyző elmondta, hogy a kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa korábban úgy kerítette le a saját telkét a Balaton felé, hogy belevette az önkormányzati területet is. Tavaly felszólították a kerítés elbontására, aminek eddig nem tett eleget, viszont ügyvédi irodán keresztül jelezte a múlt héten, hogy elbirtokolta a területet.

Az önkormányzat a hét elején közölte az ügyvédi irodával, hogy a 1995. évi LVII. törvény 23. § (1) bekezdése kizárja magánszemély tulajdonszerzését, mivel a természetes vizek partja kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülhet – mondta az aljegyző, aki szerint a hétvégén elvégzett kotrási munkák után eltűnt az önkormányzat területe, és immár közvetlen vízpartivá vált az üdülő.

A Házon kívül e heti riportja éppen azt mutatta be, hogyan épül be egyre szorosabban magánterületekkel a Balaton partja. Ebben sokszor az állami is hathatós segítséget nyújt:


Nyitókép (illusztráció): vízimentő az alsóörsi strandon – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

#Baleset-bűnügy#balaton#zánka#üdülő#munkagép#part#filep miklós

Címlapról ajánljuk