Baleset-bűnügy

Varga Judit dönti el, hogy Brazíliának, Belgiumnak vagy az Egyesült Államoknak adják ki a Budapesten elfogott brazil drogbárót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 19. 10:38

Sergio Roberto de Carvalhot tavaly júniusban fogták el Budapesten, a brazil drogbárót az Egyesült Államok és Brazília is szeretné bíróság elé állítani.

Kiadható a Budapesten tavaly elfogott brazil drogbáró, miután jogerős döntés született a Fővárosi Ítélőtáblán a kábítószer-kereskedelem miatt nemzetközi körözés alatt álló brazil férfi kiadatásáról, közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség pénteken.

A brazil csendőrség egykori őrnagya az 1990-es évek elején kezdett bele a kokaincsempészetbe. Brazíliában többször is letartóztatták, de valahogy mindig kiszabadult. Nemzetközi drogcsempész-hálózata főleg Európába szállította a kokaint, de voltak érdekeltségei Dubaiban, Afrikában és több dél-amerikai országban is.

A 2020-as években már Európában élt, Portugáliában az utolsó pillanatban csúszott ki a hatóságok kezei közül, és utána kelet-európai országokon, köztük Magyarországon keresztül folytatta üzelmeit. Az életéről szóló hosszabb cikkünket itt tudja elolvasni

Ellene kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt a Belga Királyság európai elfogatóparancsot bocsátott ki. A férfit Brazília és Egyesült Államok is körözte. Sergio Roberto de Carvalhot 2022. június 21-én fogták el a magyar fővárosban, egy Vígadó téri étterem teraszán. 

 


A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tavaly július 13-án azt közölte, hogy a brazil kábítószer-kereskedő kiadatási letartóztatásban marad. E döntés ellen a brazil férfi és védője azzal próbált fellebbezni, hogy a rossz brazil jogállami és börtönviszonyok miatt nem lehet a férfit hazájának kiadni. Idén februárban állítólag szökést tervezett az előzetesben ülő Carvalho.

A férfi kiadatásáról első fokon a Fővárosi Törvényszék 2023. március 27-án határozott, ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú eljárásában május 15-én helyben hagyta.

Arról Varga Judit igazságügyi miniszter dönt majd arról, hogy a számba vehető államok közül melyiknek adja ki Magyarország a brazil férfit, derül ki az ügyészségi közleményből. 

Nyitókép: KR NNI/TEK/YouTube

#Baleset-bűnügy#bűnügy#brazil drogbáró#drogbáró#brazília#varga judit#kiadatás

Címlapról ajánljuk