külföld

Így lett a katonai rendőrség őrnagyából a Budapesten elfogott „brazil Pablo Escobar"

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. június 23. 17:50

Évtizedeken át sikerült kijátszania a hatóságokat a világ egyik legnagyobb drogbárójának tartott brazil Sergio Roberto de Carvalhonak, akit végül magyar rendőrök fogtak el egy budapesti étterem teraszán. A brazil rendőrség egykori őrnagya tonnaszám csempészte a kokaint Európába, és közben milliárdos vagyonra tett szert. Így lett egy kereskedő és egy háziasszony gyereke a „brazil Pablo Escobar”. 

A spanyol rendőröknek fogalma sem volt róla, hogy a világ egyik legnagyobb drogcsempészét fogták el, amikor 28 embert vettek őrizetbe 2018 augusztusában, egy 1,7 tonnás kokainszállítmány miatt. Az elfogott emberek között volt egy holland állampolgárként említett, Suriname-i születésű férfi, bizonyos Paul Wouter is, akit a letartóztatásokról szóló akkori hírekben csak mint mellékszereplőt említettek.

A spanyol hatóságok, és a sajtó inkább a legendás galíciai drogcsempész, az akkor 85 éves Manuel Charlín Gama szerepét emelték ki a tengeren elfogott drogszállítmánnyal kapcsolatban. Azonban hamar kiderült, hogy ő és fiai már nem irányítanak, csupán csempésztapasztalataik miatt felbérelt „gyalogok” a játszmában, amiben Wouter az egyik főszereplő.

A bíróság elrendelte Wouter előzetes letartóztatását, de mivel a 2017 óta Marbellán, egy luxusházban élő férfinak nem volt priusza, négy hónappal később – kétszázezer eurós óvadék ellenében – szabadon engedték. A magángéppel közlekedő, luxusautókat használó üzletembert azonban végül soha nem ítélték el: mielőtt az ügyészség vádat emelhetett volna ellene, „meghalt”.

A bíróságra 2020 augusztusában nyújtotta be ügyvédje Wouter halotti bizonyítványát, amit egy marbellai orvos írt alá, és amiben közölték, hogy a koronavírus-járvány alatt szívrohamban meghalt, és testét másnap már el is hamvasztották.

A spanyol hatóságok csak három hónappal később tudták meg a brazil rendőrségtől, hogy Wouter valójában nem halt meg, sőt, soha nem is létezett, az csak egy álnév volt. Akit ezen a néven ismertek az Brazília és a világ egyik legnagyobb nemzetközi drogcsempésze, a brazíliai csendőrség egyikori őrnagya, Sergio Roberto de Carvalho, aki nagyon is életben volt, és akit aki június 21-én, kedden a magyar rendőrök fogtak el egy budapesti vendéglátóhely teraszán.

Az őrnagy

Amikor a spanyolokat értesítették arról, hogy kicsoda is valójában Wouter, a brazil szövetségi rendőrség már három éve nyomozott Carvalho után, miután nevét egy brazil kikötőkben talált, több száz kilogrammos, Európába tartó drogszállítmányhoz kötötték. A férfi nem volt ismeretlen a számukra: mielőtt Brazília legnagyobb drogbárójává vált, már évtizedes bűnözői múltja volt. Emellett pedig rendőr, aki egészen az őrnagyi rangig jutott.

Carvalho egy kereskedő és egy háziasszony gyerekeként született, és a Paraguay-al határos Mato Grossi do Sul államban nőtt fel öt testvérével együtt. 1980-ban csatlakozott a brazil csendőrséghez (Polícia Militar – szó szerinti fordításban Katonai Rendőrség), majd két évvel később, a São Paulóban található csendőrakadémia elvégzése után már tisztként kezdett szolgálni, egy egység parancsnokaként a paraguayi határnál.

A rendőrségi fizetését azonban hamar csempészéssel egészítette ki, miután megkereste a legismertebb brazil bűnöző, a Határ Királyaként is ismert Fahd Jamil Georges. A csempészkarrierje jól alakult, és még azt is megúszta, hogy 1987-ben elkapták, ahogy alatta szolgáló rendőrökkel együtt 1400 autógumit akart Paraguayból Brazíliába juttatni, és közben megpróbálta megvesztegetni a szövetségi rendőrség egyik ügynökét, hogy visszaszerezze a szállítmányt.

Két évvel később egy csempészett viszkivel teli gépen fogták el, de végül felmentették az ellene hozott vádak alól, és tovább szolgálhatott a csendőrségnél. Sőt, a csempészéses esetek a karrierjének sem ártottak. Az 1990-es évek elejére már egészen az őrnagyi rangig emelkedett, és nagyjából ekkor kezdett be a mindennél jobban jövedelmező kokaincsempészetbe.

A brazil szövetségi rendőrség 1994-től kezdve nyomozott ellene, de Carvalho nagyon jól tudta, hogyan tudja megakadályozni, hogy elkapják. Soha nem beszélt üzletről telefonon, csak személyesen, vagy rádión keresztül, folyamatosan változtatva a frekvenciákat, hogy minél nehezebben tudják lehallgatni.

brazil pablo escobar
Fotó: Bandeirantes

Carvalho két repülőgéppel csempészte Brazíliába a kokaint Bolíviából és Kolumbiából, a drogokat egy raktárként használt farmon tárolta, a kábítószercsempészetből származó pénzt pedig egy szállítmányozási vállalaton és egy benzinkúton keresztül mosta tisztára. A benzinkútnak a „Rojam” nevet adta, ami az őrnagy (portugálul major), visszafelé.

Végül 1997-ben tartóztatták le, miután farmján 237 kilogramm kokaint foglaltak le egy repülőgépen, ami ott szállt le. Összesen nyolc évnyi börtönre ítélték, azonban a rácsok mögött is folytatta az üzletet: 1999-ben cellája átvizsgálásakor egy mobiltelefont, egy faxgépet és egy GPS-készüléket találtak nála, valamint 180 ezer dollárt és 27 ezer brazil realt.

Ezért újabb éveket kapott, de ennek ellenére a 2000-es évek elejére már szabadlábon volt, és újult erővel vágott neki a bűnözőéletnek. Többször is letartóztatták, de valahogy mindig kiszabadult, sőt, egy időre még azt is sikerült elérnie, hogy megkaphassa rendőri nyugdíját, amit az ellene indított eljárások miatt a hatóságok elvettek tőle. Az ETCO brazil civilszervezet 2009-es összesítése szerint 21 év alatt tízszer emeltek vádat ellene különböző bűncselekmények miatt.

A „brazil Pablo Escobar”

Carvalho a brazil szövetségi rendőrség szerint 2016-ban kezdte el kialakítani nemzetközi drogcsempész hálózatát, ami főleg Európába szállította a kokaint, de voltak érdekeltségei Dubaiban, Afrikában és több dél-amerikai országban is. Az őrnagy hálózata ellen 2017-ben kezdett nyomozni a brazil szövetségi rendőrség. A nyomozást vezető Star Trek-rajongó rendőr az akciónak az „Enterprise” nevet adta, a sci-fi sorozatban szereplő űrhajó után.

A rendőrségnek majdnem két évébe telt, mire sikerült feltérképeznie Carvalho teljes hálózatát, ami brazíliai kikötőkön keresztül főleg Antwerpenbe és Rotterdamba, valamint spanyol, horvát és német kikötőkbe szállította a kokaint. De nemcsak hajókkal, hanem repülőgépekkel is csempésztek – a hatóságok becslése szerint pár év alatt legalább 45 tonnát – Európába, miután Carvalho megvásárolta a magángépeket üzemelő Airjetsul légitársaságot.

brazil pablo escobar
Carvalhóhot kötött kokainszállítmány. Fotó: Bandeirantes

A drogcsempészet jól jövedelmezett. Az Enterprise nyomozás eredményei szerint Carvalho hatalmas – a sajtóban megjelent beszámolók szerint nagyjából 150 milliárd forintnak megfelelő – vagyont halmozott fel, amit különböző cégeken, ingatlanvásárlásokon és kriptovalutákon keresztül mosott tisztára. Malagában egy kétmillió eurót érő háza volt, a portugál fővárosban két lakást is vásárolt, 2,6 millió eurót fizetett készpénzben. Emellett több repülőgépe is volt, valamint farmjai, és befektetései Afrikában és Dubaiban.

A brazil szövetségi rendőrség végül majd’ két év munka után göngyölítette fel Carvalho csempészhálózatát, és adta át több mint tízezer oldalas jelentését a brazil bíróságoknak. Az ügy annyira bonyolult volt, hogy egy bírónak nyolc hónapjába telt, hogy kiadja a banda tagjai elleni letartóztatási és házkutatási parancsokat.

A brazil hatóság több más országgal együttműködve végül 2020 novemberében csapott le a banda tagjaira: 45 embert tartóztattak le egy összehangolt akcióban, Brazília mellett Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Carvalho azonban kicsúszott a kezeik közül.

A legendás kolumbiai drogbáró után „a brazil Pablo Escobarként” is emlegetett férfi akkor már évek óta Portugáliában, Liszabonban élt, és ott próbálták elfogni, de pár nappal az akció előtt magángépével Ukrajnába utazott. A portugál és brazil rendőrök így csak ingatlanjait tudták átkutatni: az egyikben hamis útleveleket, valamint egy bőröndökkel teli furgont találtak. A bőröndökben pedig 12 millió eurót, készpénzben.

Elfogásáig csempészett

Az Ukrajnába Igor Kuzmenko Vanovich álnéven beutazott őrnagyot nem tántorította el a brazil hálózatát felszámoló rendőrségi akció, és tovább folytatta az üzletet. Tavaly májusban az Enterprise akcióban részt vett egyik rendőr a Folha de S.Paulo című brazil lapnak elmondta:

Megbízható információink vannak arról, hogy még mindig részt vesz a nemzetközi drogcsempészetben.

A CNN Portugal cikke szerint Carvalho kelet-európai országokon, köztük Magyarországon keresztül folytatta üzelmeit, de Törökországban is aktív lehetett. 2021-ben például egy kokainnal teli török kisgépet kötöttek a nevéhez. 


Végül 2022. június 21-én egy budapesti vendéglátóhely teraszán fogták el a magyar rendőrök, miután információkat kaptak arról, hogy álnéven a magyar fővárosban tartózkodik. Elfogásában a brazil hatóságok mellett szerepet játszottak a portugál rendőrök, valamint az Interpol is. 

Nyitókép: Bandeirantes

#külföld#sergio roberto carvalho#pablo escobar#drogcsempész#budapest#elfogás#díler#brazília#ma

Címlapról ajánljuk