Baleset-bűnügy

Nem volt létra, a mélybe zuhant egy munkás az állványzatról Balatonfüreden

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 16. 12:33

Főnökei bíróság előtt felelnek a munkavédelmi előírások megszegéséért.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelhetnek vádat egy építési egyéni vállalkozó és egy építésvezető ellen, akik mulasztása miatt tavaly egy munkás súlyosan megsérült egy balatonfüredi építkezésen, közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság azután kezdett nyomozni, hogy 2022. május 13-án délelőtt egy balatonfüredi építkezésen egy munkás leesett az állványról.

Az már a helyszínelés során kiderült, hogy az állványzaton nem volt létra, így a munkás az állvány szerkezetén mászott föl a magasba. Eközben egy szerkezeti tartóelem eltörött, a férfi pedig a földre zuhant. A dolgozót súlyos sérüléssel kellett kórházba vinni.

Az építésvezető és az építési vállalkozó ellen emelhetnek vádat az állványról a mélybe zuhant munkás ügyében
Fotó: Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság / police.hu

A nyomozás során beszerezett szakértői vélemény szerint többek mulasztása vezetett a balesethez. A rendőrök gyanúsítottként kihallgatták a 20 éves építési egyéni vállalkozót, valamint a 45 éves építésvezetőt.

Előbbi abban mulasztott, hogy az általa használatba vett munkaállvány biztonságos kialakítását nem ellenőrizte és nem biztosított a munkavállalói részére biztonságos feljutási lehetőséget, míg utóbbi felelősségét a nyomozók abban állapították meg, hogy nem ellenőrizte a munkaterületen a biztonságos munkavégzést és a munkavédelmi felszerelések használatát, a munkavédelmi előírások betartását

– közölte a rendőrség.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a nyomozást befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

Nyitókép: Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság / police.hu

#Baleset-bűnügy#baleset#balatonfüred#építkezés#lezuhant

Címlapról ajánljuk