Baleset-bűnügy

75 éves nagymamája halálát okozta egy sándorfalvai férfi

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 15:33

A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit egy év és tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék egy férfit, aki gondatlanságból 75 éves nagymamája halálát okozta – írja az MTI.

Az elkövető és az idős asszony évekig nehéz anyagi körülmények között élt Sándorfalván. A helyi önkormányzat rendszeresen segítette őket – ruhát, tűzifát és élelmiszert is kaptak –, ennek ellenére volt, hogy télen sem gyújtottak be és napokig nem ettek.

A férfi nagymamája többször is megbetegedett, de orvosi segítséget nem kért, miután rendre felépült a betegségekből. Azonban az idős asszony állapota 2020. február közepére kritikusan megromlott, önellátásra képtelenné vált.

A 75 éves asszony volt, hogy vízért könyörgött, unokája azonban nem adott neki inni, hogy ne kelljen később a mosdóba cipelnie.

Így a vádlott teljesen elhanyagolta nagyanyját. Bár az udvaron volt tűzifa, sokszor be sem fűtött a házban, valamint megtagadta a segítséget az asszony ápolásához, mert abban bízott, hogy idővel úgyis jobban lesz. Csak akkor fordult orvoshoz, amikor már a sértett állapota visszafordíthatatlanná vált, kórházba szállítását követően február 21-én meghalt.

A szakértői véleményből kiderült, hogyha 1-2 nappal korábban érkezik a segítség, az asszony túlélte volna.

A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit egy év és tíz hónap szabadságvesztés mellett arra köteleztek, hogy részt vegyen életvezetési és segítségnyújtási foglalkozásokon. A vádlott beszámítási képessége közepesen korlátozott volt, az ítélettel szemben a védő fellebbez a felmentésért.

Nyitókép: Pexels.com

#Baleset-bűnügy#nagymama#halál#gondatlanság#unoka#sándorfalva#felfüggeszett börtönbüntetés#szegedi#törvényszék

Címlapról ajánljuk