Baleset-bűnügy

Rekordszinten a kokaintermelés, a balkáni bűnbandák betörtek a dél-amerikai piacra

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 9:37

A balkáni bűnszervezetek erősödnek, Kelet-Európában azonban még mindig elenyésző a fogyasztás a nyugat-európaihoz képest. Közben a kereslet is nőni kezdett a covidlezárások miatti visszaesés után.

Rekordszintre nőtt 2022-ben a globális kokaintermelés – derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának jelentéséből. Bár a kokainfogyasztás csökkent a covidjárvány idején történt lezárások miatt, a hosszú távú trend nem változott, és folytatódott a kokaintermelés 2014-ben megindult növekedése.

A rekordmennyiséghez hozzájárult, hogy 2021-ben 35 százalékkal nőtt a kokain alapanyagául szolgáló kokacserje termesztése, valamint az, hogy az új technikáknak köszönhetően hatékonyabban tudnak a kokalevelekből kokaint előállítani – közölte a jelentés.

A jelentés szerint Európában egyre nagyobb szerepet játszanak a balkáni bűnszervezetek a nagy tételben zajló kokaincsempészetben. Ezek már Dél-Amerikában is jelen vannak, elősegítve a kokaintermelés növekedését. Közben az európai piacon kapható kokain tisztasága is egyre nagyobb lett.

A kokain legnagyobb piacának továbbra is Észak-Amerika és Európa számít. A jelentés szerint globálisan nagyjából 21,5 millióan használtak kokaint 2020-ban, és a fogyasztók száma folyamatosan növekedik. Ez a szám több mint a duplájára emelkedne, ha Ázsiában, Afrikában és Kelet-Európában olyan szinte nőne a kokainhasználat, mint Nyugat-Európában.

Nyitókép: Különleges rendőri alakulat tagja viszi az általuk lefoglalt, kábítószert tartalmazó csaomagokat a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) bukaresti székhelyén rendezett sajtótájékoztatón 2019. március 26-án. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

 

#Baleset-bűnügy#kokain#jelentés#drog#kábítószer#drogpiac

Címlapról ajánljuk