Baleset-bűnügy

Egy több mint 30 éve eltűnt és halottnak nyilvánított nő élve bukkant fel Puerto Ricóban

rtl.hurtl.hu

2023. március 4. 20:08

Patricia Kopta a skizofrénia jeleit mutatta, most az egyik ápolója fogott gyanút az előéletéről. 

Egy amerikai nő, akit több mint három évtizeddel ezelőtti eltűnése után halottnak nyilvánítottak, élve bukkant fel Puerto Ricóban --közölte családja és a rendőrség.

A most 83 éves Patricia Koptát utoljára 1992-ben látták a pennsylvaniai Pittsburghben, amikor a nyomozók elkezdték vizsgálni eltűnését.

Koptát „Különc” utcai prédikátorként ismerték, aki „Veréb” névre hallgatott – mondta pénteken Brian Kohlhepp, Ross Township helyettes rendőrfőnöke.

A demenciában szenvedő Kopta egy idősek otthonában élt, miután hét évvel eltűnése után „rászoruló személyként” befogadták. Férje, Bob Kopta elmondta, hogy 20 évig voltak házasok, mielőtt a felesége eltűnt. Most azt mondta, megkönnyebbülés tudni, hogy nem egy árokban fekszik vagy nem gyilkolták meg valahol – idézi őt a SkyNews.

A 86 éves férfi hozzátette, hogy a családja gyanította, hogy a nő Puerto Ricóban lehet, mert mindig imádta azt a helyet, de körülbelül 25 évvel ezelőtt halottnak nyilvánították. A nyugdíjas villanyszerelő azt is elmondta, hogy konzultált egy médiummal a nő hollétéről. Elmondta, hogy az évek során sokféle érzelmet élt át, de elégedett azzal, hogy tudja, a felesége él és gondoskodnak róla.

30 év után az ember megpróbálja elfelejteni. Most már elfelejthetem. Tudjuk, mi történt, és most már gondoskodnak róla

– tette hozzá. 

Kopta elmondta, hogy felesége liftkezelőként dolgozott a Pittsburghi Művészeti Intézetben, mielőtt eltűnt. Eltűnése előtt egy amerikai mentális egészségügyi intézmény orvosai Koptánál „nagyzási téveszméket” diagnosztizáltak, és azt mondták, hogy a nő a skizofrénia jeleit mutatta. Koptát azonban kiengedték az intézetből és eltűnéséig folyamatosan prédikált. 

A rendőrség szerint Kopta azért menekült el az országból, mert „aggódott, hogy intézetbe kerül”. A feltételezések szerint a szigeten töltött ideje alatt rendszeresen Puerto Rico északi városaiban, Naranjitóban, Corozalban és a fővárostól, San Juantól délnyugatra fekvő Toa Altában kóborolt.

A nő titokban tartotta életének részleteit, amikor egy idősek otthonába került, de az évek múlásával elkezdett információkat kiadni. Tavaly olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyek hatására az idősek otthonának szociális munkása kapcsolatba lépett a pennsylvaniai hatóságokkal a személyazonossága miatt.

Kopta fiatalabb nővére, a most 78 éves Gloria Smith elmondta, hogy nővére gyakran nyaralt Puerto Ricóban a barátaival, mielőtt férjhez ment. „Egyszerűen imádta az óceánt, a tengerpartot, a meleg napsütést” – magyarázta. Smith reméli, hogy meglátogathatja a húgát, még ha a mentális állapota romlott is.

Nyitókép: Twitter

#Baleset-bűnügy#puerto rico#amerika#eltűnt személy#idősek otthona#skizofrénia

Címlapról ajánljuk