Baleset-bűnügy

„Parta szállt” több mint két tonna kokain Normandiában

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 15:21

Hihetetlen értékű drogot találtak a francia partokon. A hatóságok csak találgatnak, hogy került az 56 milliárd forint értékű kábítószer a fövenyre.

Több mint két tonna, nejlonzsákokba csomagolt kokaint találtak néhány nap alatt a La Manche-csatorna francia partjainál, a lefoglalt kábítószer értéke csaknem 150 millió euró (56,7 milliárd forint) – közölték pénteken a normandiai hatóságok.

Vasárnap a normandiai Réville település tengerpartján több zacskóban mintegy 850 kilogramm kokaint találtak, szerdán pedig néhány kilométerrel arrébb, Vicq-sur-Mer településnél további hat, kokainnal teli nejlonzsákot sodort partra a tenger. A zsákokra mentőövek voltak erősítve.


Az Ouest-France regionális lap rendőrségi értesülése szerint a szerdán talált rakomány mennyisége 1,5 tonna, így a pár nap alatt lefoglalt kábítószer összesen 2,3 tonna, ami történelmi fogásnak számít.

Egyelőre nem tudni, honnan sodródtak a normandiai Cotentin-félsziget partjaira a kokainnal teli, hermetikusan lezárt zsákok. A rendőrség feltételezése szerint elképzelhető, hogy szándékosan dobták őket a tengerbe egy hajóról egy ellenőrzés alkalmával, de azt is elképzelhető, hogy maguktól estek a vízbe. A kábítószert tartalmazó zsákokat a hajók falára szokták ráerősíteni, és előfordul, hogy viharban lekapcsolódnak.

A kábítószer-kereskedők egyik bevett szokása, hogy a tengerbe dobott csomagokat búvárokkal gyűjtetik be, mielőtt a hajók elérik a kikötőt – idézett az AFP hírügynökség egy nyomozati forrást.

A félsziget északi részén továbbra is fokozottan, repülőgépekkel ellenőrzik a partokat, csütörtök délutánig nem találtak további zsákokat. A csendőrség nagy erőket mozgósított a helyszínek biztosítására, és annak megakadályozására, hogy bárki hozzáférhessen a kábítószerrel teli zsákokhoz.

Arra is emlékeztettek a hatóságok, hogy aki hasonló rakományt talál és magával viszi, kábítószer-kereskedőnek minősül, és börtönbüntetéssel sújtható, ezért arra kérik a helyieket, hogy amennyiben gyanús zsákokat találnak, azonnal értesítsék a csendőrséget.

Nyitókép: A drogot tartalmazó zsákok a parton. Fotó: Préfecture de La Manche.

#Baleset-bűnügy#kokain#normandia#franciaország#drog#kábítószer#drogfogás#tenger#la manche-csatorna

Címlapról ajánljuk