Baleset-bűnügy

Egy kukában tolt haza két tüzérségi romboló gránátot egy borsodi férfi

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 9:07

   Az otthon tárolt robbanószerekről a vádlott nagynénje értesítette a rendőrséget.

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen, aki egy kukában tolt haza két második világháborús tüzérségi romboló gránátot, tájékoztatta a megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

A vádirat szerint a férfi múlt év szeptemberében a lakóhelyén, egy borsodi kistelepülésen a patakparton két rozsdás, bombaszerű tárgyat talált. Két nap múlva visszament a helyszínre, és a tárgyakat egy kerekes kukában hazavitte, hogy később a méhtelepen értékesítse.

Az otthon tárolt robbanószerekről a vádlott nagynénje értesítette a rendőrséget.

A tárgyakról kiderült, hogy második világháborús cseh gyártmányú, ki nem lőtt tűzérségi romboló gránátok. A robbanószerek egyenként negyven kilogramm súlyúak voltak, és élesnek minősültek. Amennyiben a szabálytalan mozgatás és tárolás miatt a gránátok felrobbannak, a ház gránáttárolásra használt része romba dől és az ott tartózkodók életüket vesztik, emellett a robbanás harminc méteres sugarú körben képes lett volna életveszélyes sérüléseket okozni.

A közlemény szerint a robbanóanyagot tűzszerészek a közeli homokbányába szállították és megsemmisítették. Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

#Baleset-bűnügy#borsod#férfi#gránát#kuka

Címlapról ajánljuk