Nagy lábon élt a zöldséges, közben százmillió forintot csalt elVégül kopogtatott a NAV.
Baleset-bűnügy

Nagy lábon élt a zöldséges, közben százmillió forintot csalt el

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 21:39

Végül kopogtatott a NAV.

Százmilliós adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy zöldségesnél; a kár megtérült, írja az MTI. Az ellenőrzést tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működés és az áfabevallásban jelentett beszállítói adatok miatt rendelték el.

Az adószámos magánszemély pénztárkönyve még tőkebetétek mellett is 57 millió forint negatív egyenleget mutatott; kiadásai teljesítésére a pénztárában lekönyvelt fedezete, árbevétele nem volt; a zöldségkereskedelmen elért valós haszonkulcs a duplája volt a könyvelés szerintinek. A revízió több mint 70 millió forint eltitkolt bevételt állapított meg, továbbá azt is, hogy négy beszállító 539 készpénzfizetési számlájánál a feltüntetett zöldség- és gyümölcsértékesítéseket nem a számlakibocsátók teljesítették. A valótlan számlák elszámolása önmagában 117 millió forint áfahiányt eredményezett.

Összesen 135 millió forint adóhiány megtérülésére az adóhatóság nyolc ingatlanra jegyzett be végrehajtási jogot, tizenkét gépjárműre elidegenítési tilalmat, emellett bankszámlát is zárolt és készpénzt is lefoglalt.

Az adóhatósági rendszerekből az is látható volt, hogy az adóvizsgálat alatt a vállalkozó forgalma jelentősen visszaesett, ugyanakkor testvére újonnan alapított, zöldségkereskedő vállalkozásának forgalma felívelt. Az online számlaadatokból az is kitűnt, hogy a szállítókra vonatkozó problémák megmaradtak, ezért az új cégnél is NAV-eljárás indult.

Nyitókép (illusztráció): MTI/EPA/Andy Rain

#Baleset-bűnügy#nav#adó#zöldséges#csalás

Címlapról ajánljuk