Baleset-bűnügy

Vakította a nap, mégsem lassított, fékezés nélkül gázolta halálra a biciklist

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 19. 10:08

Vádat emeltek az autós ellen, aki 2021 nyarán nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel autózott Kiskőrös felé, és elütött egy kerékpárost.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség egy fiatal férfival szemben, aki 2021 nyarán a Kalocsa és Kiskőrös közötti úton fékezés nélkül elütött egy előtte szabályosan haladó biciklist, közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint az autós 2021. július 2-án, a hajnali órákban Kalocsa felől Kiskőrös felé tartott az 5301. számú úton. A vádlott nem a látási viszonyoknak megfelelően, hanem gyorsabban, mintegy 68-72 km/h sebességgel hajtott. 

Ennél a sebességnél a szemből sütő Nap vakító hatása miatt a féktávolságát már nem látta be

– fogalmaz az ügyészségi közlemény.

A szembe sütő nap miatt a sofőr nem vette észre a Homokmégy közelében az út szélén szabályosan, mintegy 15-17 km/h sebességgel haladó, fényvisszaverő mellényt is használó biciklist, akit fékezés nélkül elütött autója jobb első részével. Az ütközés hatására a kerékpáros az útpadkára zuhant, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Vakította a nap, mégsem lassított, fékezés nélkül gázolta halálra a biciklist
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A vádirat szerint baleset azért következett be, mert „a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint a jármű sebességét az engedélyezett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül, és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell”.

Az ügyben a Kalocsai Járásbíróság hoz majd ítéletet.

Nyitókép: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

#Baleset-bűnügy#baleset#halálos gázolás#bács-kiskun megye#vádemelés#biciklis#kerékpáros

Címlapról ajánljuk